Het Duitse investeerdersvertrouwen daalt in juli tot het laagste peil sinds november 2012. De ZEW-barometer, die dat vertrouwen peilt, klokt in juli af op -6,8 punten, tegenover +19,2 punten in juni. Analisten hielden rekening met een score van 9 punten.

Oorzaak van die forse daling ligt bij de beslissing van de meerderheid van de Britten om uit de Europese Unie - via de zogenaamde brexit - te stappen. De Duitse investeerders vrezen in de eerste plaats een terugval van de export. Ook de stabiliteit van het Europese financiële systeem komt volgens hen in het gedrang als de Britten daadwerkelijk de Europese Unie de rug toekeren.

De deelindex die het huidige bedrijfsklimaat in Duitsland peilt, daalt in juli tot 49,8 punten tegenover 54,5 punten in juni. Prognoses hielden rekening met een score van 51,8.

Volgens ZEW-voorzitter Achim Wambach komt de forse verslechtering van het investeerdersklimaat in de grootste economie van Europa helemaal op rekening van het brexit-referendum. "Vooral de onzekerheid rond de exportprognoses en de stabiliteit van de Europese banken zal wegen op de economische vooruitzichten", aldus Wambach. (BO)

Het Duitse investeerdersvertrouwen daalt in juli tot het laagste peil sinds november 2012. De ZEW-barometer, die dat vertrouwen peilt, klokt in juli af op -6,8 punten, tegenover +19,2 punten in juni. Analisten hielden rekening met een score van 9 punten. Oorzaak van die forse daling ligt bij de beslissing van de meerderheid van de Britten om uit de Europese Unie - via de zogenaamde brexit - te stappen. De Duitse investeerders vrezen in de eerste plaats een terugval van de export. Ook de stabiliteit van het Europese financiële systeem komt volgens hen in het gedrang als de Britten daadwerkelijk de Europese Unie de rug toekeren.De deelindex die het huidige bedrijfsklimaat in Duitsland peilt, daalt in juli tot 49,8 punten tegenover 54,5 punten in juni. Prognoses hielden rekening met een score van 51,8. Volgens ZEW-voorzitter Achim Wambach komt de forse verslechtering van het investeerdersklimaat in de grootste economie van Europa helemaal op rekening van het brexit-referendum. "Vooral de onzekerheid rond de exportprognoses en de stabiliteit van de Europese banken zal wegen op de economische vooruitzichten", aldus Wambach. (BO)