De Ifo-index, die het vertrouwen van 7.000 bedrijfsleiders in de grootste economie van de eurozone peilt, daalt in januari naar een score van 107,3 tegenover een naar beneden herziene score van 108,6 in december.

Analisten gepolst door Reuters hielden rekening met een lichte(re) terugval tot 108,4.

"Duitse bedrijven zijn bang in het begin van het nieuwe jaar," luidt de reactie van Ifo-econoom Klaus Wohlrabe aan het persagentschap Reuters.

Volgens Wohlrabe blijkt Duitsland niet in staat zich los te koppelen van de neerwaartse dynamiek waarmee de groeilanden af te rekenen krijgen. Op die manier belandt het 'business sentiment' in Duitsland op het laagste peil sinds februari vorig jaar.

Die terugval van het vertrouwen kadert in het wereldwijde onvermogen om de risico's waarmee de wereldeconomie kampt, zoals de groeivertraging in China, de vluchtelingenstroom binnen de grenzen van Europa en de conflicten in het Midden-Oosten, te beteugelen.

DekaBank-econoom Andreas Scheuerle merkt op dat de bedrijfsleiders in toenemende mate vrezen dat de lage olieprijs een zwakkere wereldeconomie weerspiegelt.

Vorige week raakte al bekend dat ook de stemming onder Duitse analisten en beleggers in januari versomberde, nadat bleek dat de groeivertraging in China en andere opkomende markten de economische vooruitzichten heeft vertroebeld.

Eén lichtpuntje toch maandag; de veerkracht van de binnenlandse consumptie lijkt niet aangetast.

(BO)

De Ifo-index, die het vertrouwen van 7.000 bedrijfsleiders in de grootste economie van de eurozone peilt, daalt in januari naar een score van 107,3 tegenover een naar beneden herziene score van 108,6 in december. Analisten gepolst door Reuters hielden rekening met een lichte(re) terugval tot 108,4."Duitse bedrijven zijn bang in het begin van het nieuwe jaar," luidt de reactie van Ifo-econoom Klaus Wohlrabe aan het persagentschap Reuters. Volgens Wohlrabe blijkt Duitsland niet in staat zich los te koppelen van de neerwaartse dynamiek waarmee de groeilanden af te rekenen krijgen. Op die manier belandt het 'business sentiment' in Duitsland op het laagste peil sinds februari vorig jaar. Die terugval van het vertrouwen kadert in het wereldwijde onvermogen om de risico's waarmee de wereldeconomie kampt, zoals de groeivertraging in China, de vluchtelingenstroom binnen de grenzen van Europa en de conflicten in het Midden-Oosten, te beteugelen.DekaBank-econoom Andreas Scheuerle merkt op dat de bedrijfsleiders in toenemende mate vrezen dat de lage olieprijs een zwakkere wereldeconomie weerspiegelt.Vorige week raakte al bekend dat ook de stemming onder Duitse analisten en beleggers in januari versomberde, nadat bleek dat de groeivertraging in China en andere opkomende markten de economische vooruitzichten heeft vertroebeld.Eén lichtpuntje toch maandag; de veerkracht van de binnenlandse consumptie lijkt niet aangetast. (BO)