Dit zijn de duurste winkelstraten in België

© belga

Wie een nieuwe winkel uit de grond wil stampen, denkt best twee keer naar voor hij postvat in de volgende winkelstraten. Vastgoedconsultant Cushman & Wakefield heeft de duurste winkelstraten ter wereld in kaart gebracht.

De Antwerpse Meir en de Brusselse Nieuwstraat hebben het gezelschap gekregen van de Louizalaan, ook in Brussel, als het gaat over de duurste locaties in België om winkelruimte te huren. In de drie straten betaalde je in juni 2015 gemiddeld 1.750 euro per vierkante meter per jaar.

Moeilijke omstandigheden

De huurprijzen op de Meir en in de Nieuwstraat bleven stabiel tegenover een jaar geleden, terwijl die van de Louizalaan met bijna 3 procent stegen. Andere dure winkelstraten in België zijn de Veldstraat in Gent (1.350 euro per vierkante meter per jaar), de Steenstraat in Brugge (1.070 euro), Vinâve d’Ille in Luik (1.050 euro) en de Hoogstraat in Hasselt (1.010 euro).

Volgens Cushman & Wakefield heeft de Belgische retailmarkt het een beetje moeilijk. De studie verwijst naar “een zwakke economische groei, hogere energiebelastingen en lopende fiscale hervormingen”, die vooral gevolgen hebben voor de secundaire winkelstraten. In Brugge, Gent en Hasselt daalden de huurprijzen dan ook het voorbije jaar.

Volgens Boris van Haare Heijmeijer, partner retail agency en lid van de International Retail Board van Cushman & Wakefield, zijn de Belgische topstraten met een huurprijs van 1750 euro nog altijd relatief goedkoop: “Vergelijkbare steden in Europa zoals Milaan, Zurich, Wenen, München, Barcelona, Dublin, Amsterdam, Oslo, Kopenhagen, Praag en Athene, hebben allemaal hogere tophuurprijzen dan Brussel en Antwerpen.”

De Grand Rue in Luxemburg stijgt in de ranking naar plaats 29 en zou volgens van Haare Heijmeijer in de komende jaren wel eens duurder kunnen worden dan de toplocaties in België. “De vraag naar goedgelegen winkelpanden in Luxemburg is groot en dat heeft de tophuurprijzen er dit jaar met 8% de hoogte ingejaagd.”

Wereldwijd

Wereldwijd is de New Yorkse straat Fifth Avenue voor het tweede jaar op rij de duurste locatie om winkelruimte te huren. Je betaalt er gemiddeld 33.812 euro per vierkante meter per jaar, of ongeveer twintig keer meer dan in België.

Fifth Avenue stak vorig jaar Causeway Bay in Hongkong voorbij. Deze laatste voelt de groeivertraging van de Chinese economie: de huurprijzen daalden er voor het tweede opeenvolgende jaar. Met een huurprijs van 23.178 euro per vierkante meter per jaar blijft Hongkong wel op plaats twee staan. Dan volgt de Champs Elysées in Parijs (13.255 euro). New Bond Street in Londen en Via Montenapoleone in Milaan vervolledigen de top 5.

Europees optimisme

Uit de studie blijkt dat in 35% van de topstraten wereldwijd de huur is gestegen, ondanks de toegenomen onzekerheid die de jongste twaalf maanden overal werd waargenomen. Justin Taylor, hoofd van EMEA Retail bij Cushman & Wakefield, verwacht ook in 2016 nog stijgende huurprijzen in de topwinkelstraten. “Forse groeivooruitzichten voor de kleinhandelsverkopen, een sterke vraag naar huurpanden en een gebrek aan aanbod op veel locaties impliceren dat de huurprijzen in de meest populaire hoofdstraten zullen blijven stijgen”, stelt hij. “De krappe beschikbaarheid in topstraten zorgt ervoor dat het winkelcentrum van vele steden uitbreidt.”

Binnen Europa heeft Frankrijk het grootste aantal dure hoofdstraten, die allemaal in Parijs liggen. De referentiehuur op de Avenue des Champs Élysées mag dan stabiel gebleven zijn, de huurprijzen in het grootste deel van de andere Parijse topstraten registreerde in de eerste vijf maanden van 2015 een positieve evolutie. Die groei was het opmerkelijkst voor de Place Vendôme/Rue de la Paix (20%) en de Rue Saint-Honoré (20%).

De sterkste groei van de huurprijzen werd opgetekend in de Grafton Street in Dublin en in Covent Garden in Londen, maar ook in de topstraten van Milaan en Rome. De hoofdstraten in Rusland en Oekraïne noteerden een scherpe daling van de huurprijzen. Als verklaring wijst Cushman & Wakefield naar het geopolitieke conflict in de regio.

De studie werd voorgesteld naar aanleiding van Mapic, de beurs voor commercieel vastgoed die tot vrijdag plaatsvindt in de Franse badstad Cannes. (Belga/NS/LV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content