Folke Lemaitre, oprichter van Engagor - een Gentse specialist in klantencommunicatie via sociale media - blikt terug op zijn peridode als starter. "Een start-up hoeft niet per se door twee mensen te worden opgericht", zegt hij daarover.

Hoewel Lemaitre intussen weer voor een baas werkt, wil hij zijn ervaring wel delen met de lezers van Trends. Lemaitre sluit trouwens niet uit dat hij ooit opnieuw een bedrijf opstart.

Hierbij de vier tips voor start-ups

1. Vanaf dag 1 ambitieus zijn

"Wanneer er geen externe investeerders zijn, is er altijd het risico op gemakzucht. Ook in zo'n geval zijn er ambitieuze doelstellingen nodig. Ik was in die eerste maanden vaak kwaad op mezelf."

2. Tijd is het meest schaarse goed

"Bij de eerste aanwervingen zocht ik telkens iemand die een taak van mij kon overnemen. Zo kon ik mij op andere belangrijke zaken concentreren. Eerst een programmeur, daarna iemand voor verkoop en voor support, marketing, administratie enzovoort."

3. Producten verkopen zichzelf niet

"Denken dat het product zichzelf wel verkoopt, dat is een zware beginnersfout. De commerciële executie is minstens even belangrijk als de productontwikkeling. Je kan daar niet vroeg genoeg mee beginnen. Mijn eerste aanwervingen waren bijna uitsluitend om niet-technische functies in te vullen."

4. Marketing zoals de rattenvanger van Hamelen.

"Ik heb mij bijgeschoold over verkopen en over marketing op het internet. Online is alles te vinden en kan men zich voortdurend bijscholen. Zo heb ik veel bijgeleerd over inbound marketing. Het is een strategie waarbij men online geïnteresseerde klanten aantrekt in plaats van ze te bellen of direct aan te spreken. Dat werkte goed voor Engagor. In 2014 zaten we daardoor al aan 60 leads per dag."

Het CV van Folke Lemaitre (35)

1999-2003: studeert computerwetenschappen in Gent

2003-2005: eerst programmeur en later hoofd van de ontwikkelaars bij DataCenterTechnologies

2005-2007: ontwikkelaar bij Language & Computing

2007-2010: hoofd ontwikkeling Netlog

2011-2015: oprichter en CEO van Engagor

Sinds mei 2015: vice president social innovation bij Clarabridge, na overname van Engagor

Folke Lemaitre, oprichter van Engagor - een Gentse specialist in klantencommunicatie via sociale media - blikt terug op zijn peridode als starter. "Een start-up hoeft niet per se door twee mensen te worden opgericht", zegt hij daarover.Hoewel Lemaitre intussen weer voor een baas werkt, wil hij zijn ervaring wel delen met de lezers van Trends. Lemaitre sluit trouwens niet uit dat hij ooit opnieuw een bedrijf opstart. 1. Vanaf dag 1 ambitieus zijn"Wanneer er geen externe investeerders zijn, is er altijd het risico op gemakzucht. Ook in zo'n geval zijn er ambitieuze doelstellingen nodig. Ik was in die eerste maanden vaak kwaad op mezelf."2. Tijd is het meest schaarse goed"Bij de eerste aanwervingen zocht ik telkens iemand die een taak van mij kon overnemen. Zo kon ik mij op andere belangrijke zaken concentreren. Eerst een programmeur, daarna iemand voor verkoop en voor support, marketing, administratie enzovoort."3. Producten verkopen zichzelf niet"Denken dat het product zichzelf wel verkoopt, dat is een zware beginnersfout. De commerciële executie is minstens even belangrijk als de productontwikkeling. Je kan daar niet vroeg genoeg mee beginnen. Mijn eerste aanwervingen waren bijna uitsluitend om niet-technische functies in te vullen."4. Marketing zoals de rattenvanger van Hamelen."Ik heb mij bijgeschoold over verkopen en over marketing op het internet. Online is alles te vinden en kan men zich voortdurend bijscholen. Zo heb ik veel bijgeleerd over inbound marketing. Het is een strategie waarbij men online geïnteresseerde klanten aantrekt in plaats van ze te bellen of direct aan te spreken. Dat werkte goed voor Engagor. In 2014 zaten we daardoor al aan 60 leads per dag."1999-2003: studeert computerwetenschappen in Gent2003-2005: eerst programmeur en later hoofd van de ontwikkelaars bij DataCenterTechnologies2005-2007: ontwikkelaar bij Language & Computing2007-2010: hoofd ontwikkeling Netlog2011-2015: oprichter en CEO van EngagorSinds mei 2015: vice president social innovation bij Clarabridge, na overname van Engagor