Voor zijn Alles kan beter-campagne deed KBC een onderzoek waarbij vooral zelfstandigen, maar ook vrije beroepers en kmo's hun klanten vroegen wat er beter kon in hun zaak. Dat leverde 443.233 antwoorden op. De analyse van de vragen laat toe om even in het brein van de ondernemer te kijken. Waarvan ligt hij wakker?

- De 2246 vragen werden opgedeeld in 21 categorieën zoals technologie, promotie, levering, parkeergelegenheid, communicatie,...

- In 24,1% van de vragen peilden ondernemers naar consumenteninzichten. Daarmee is dit de categorie die ondernemers het meeste bezighoudt. Voorbeelden van zulke vragen zijn: hoeveel bankkaarten heeft u? Van welke stijl nachtkleding houdt u?

- De op een na grootste categorie is die over zakenideeën. Heel wat zelfstandigen gebruikten het KBC-platform om proefballonnetjes op te laten. Een wijnhandelaar wilde weten of er interesse was in een tweemaandelijks wijnpakket aan huis. Een West-Vlaamse lingeriewinkel peilde of vrouwen geïnteresseerd waren in een avondlijke privéwinkelsessie met vriendinnen.

- De vragen over communicatie, online (elk 7,2%) en de prijs (6,8%) maken de top-vijf vol. Daarna volgen beslissingsproces (5,5%) en aanbod (4,2%). Een voorbeeld van een vraag over aanbod is die van een electricien die wilde nagaan of klanten bereid zijn om een electricien in te huren die enkel tijdens het weekend of 's avonds kan werken omdat hij een ander hoofdberoep heeft (69% zei ja).

- Voorbeelden van categorieën waar, enigszins verrassend, nauwelijks vragen over werden gesteld zijn: technologie (0,9%) en ligging (0,7%). Eén van het anderhalf dozijn vragen over ligging kwam van televisiekok Wim Baillieu, die wilde weten waar hij het beste een nieuwe vestiging van zijn restaurant Balls & Glory kan openen: Brussel, Amsterdam of Hasselt. Nu heeft Baillieu al restaurants in Gent, Antwerpen en Brugge. Brussel haalde meer dan de helft van de stemmen.

Benny Debruyne

Tijdens de zomermaanden krijgt u de Bizz By Mail-nieuwsbrief op maandag, woensdag en vrijdag in plaats van elke weekdag.

Voor zijn Alles kan beter-campagne deed KBC een onderzoek waarbij vooral zelfstandigen, maar ook vrije beroepers en kmo's hun klanten vroegen wat er beter kon in hun zaak. Dat leverde 443.233 antwoorden op. De analyse van de vragen laat toe om even in het brein van de ondernemer te kijken. Waarvan ligt hij wakker? - De 2246 vragen werden opgedeeld in 21 categorieën zoals technologie, promotie, levering, parkeergelegenheid, communicatie,...- In 24,1% van de vragen peilden ondernemers naar consumenteninzichten. Daarmee is dit de categorie die ondernemers het meeste bezighoudt. Voorbeelden van zulke vragen zijn: hoeveel bankkaarten heeft u? Van welke stijl nachtkleding houdt u?- De op een na grootste categorie is die over zakenideeën. Heel wat zelfstandigen gebruikten het KBC-platform om proefballonnetjes op te laten. Een wijnhandelaar wilde weten of er interesse was in een tweemaandelijks wijnpakket aan huis. Een West-Vlaamse lingeriewinkel peilde of vrouwen geïnteresseerd waren in een avondlijke privéwinkelsessie met vriendinnen.- De vragen over communicatie, online (elk 7,2%) en de prijs (6,8%) maken de top-vijf vol. Daarna volgen beslissingsproces (5,5%) en aanbod (4,2%). Een voorbeeld van een vraag over aanbod is die van een electricien die wilde nagaan of klanten bereid zijn om een electricien in te huren die enkel tijdens het weekend of 's avonds kan werken omdat hij een ander hoofdberoep heeft (69% zei ja).- Voorbeelden van categorieën waar, enigszins verrassend, nauwelijks vragen over werden gesteld zijn: technologie (0,9%) en ligging (0,7%). Eén van het anderhalf dozijn vragen over ligging kwam van televisiekok Wim Baillieu, die wilde weten waar hij het beste een nieuwe vestiging van zijn restaurant Balls & Glory kan openen: Brussel, Amsterdam of Hasselt. Nu heeft Baillieu al restaurants in Gent, Antwerpen en Brugge. Brussel haalde meer dan de helft van de stemmen.Benny DebruyneTijdens de zomermaanden krijgt u de Bizz By Mail-nieuwsbrief op maandag, woensdag en vrijdag in plaats van elke weekdag.