U kunt zich abonneren of uitschrijven op de nieuwsbrief door hierboven te klikken op de tab 'registreren' of 'registratie wijzigen'.

1 Maak je huiswerkGeorganiseerd blijven is de sleutel tot goed gezinsmanagement. Ga de uitdaging aan om voor het hele gezin een overzichtelijke planning op te stellen. Vermeld daarop alle afspraken, (buitenschoolse) activiteiten, (school)vakanties, uitjes, optredens, verjaardagen, afspraken met dokter en tandarts, verplichtingen, verjaardagspartijtjes en vergeet zeker niet ook je 'me-time' te noteren. Deze planning geeft overzicht én rust in je hoofd, een heel schooljaar lang.

2 Denk strategisch

Vermijd te drukke programma's voor je kinderen en jezelf. Organiseer een gezinsvergadering en bespreek de planning en wensen met het hele gezin. Zorg dat er nog voldoende tijd overblijft voor huiswerk, kwaliteitstijd met het gezin en momenten om op adem te komen. Daar plukt iedereen de vruchten van.

3 Delegeer

Spreek met andere ouders, buren of vrienden af om te carpoolen naar de activiteiten van je kinderen. Maak ook hier goede afspraken en giet dit in een overzichtelijke planning. Zo help je jezelf en ook andere ouders vooruit en zullen je kinderen geen enkele afspraak hoeven te missen.

4 Stel niets uit

Stel niet uit wat je meteen kunt doen. Tijdens de vakantie maakt het niet uit dat je wat later opstaat of dat het eten wat later op tafel komt. Daarom zal het tijdens de eerste weken van het schooljaar erg verleidelijk zijn om dingen uit te stellen, maar dat brengt je in deze drukke tijden geen stap verder. Pak dus aan wat je meteen kunt doen, stel zo weinig mogelijk uit. Je zult heel wat meer gedaan krijgen, met als resultaat minder stress en meer tijd voor de leuke dingen van het (gezins)leven.

5 Plan vooruit

De rust tijdens een (school)ochtend heb je te danken aan een goede voorbereiding vooraf. Leg de avond voordien de kleren klaar voor jezelf en voor je kinderen, dek de ontbijttafel, maak de boekentassen en sportzakken op voorhand klaar, ruim je huis 's avonds op, bereid zoveel mogelijk de lunch en versnaperingen voor. Vraag aan je kinderen en partner om hierbij een handje te helpen. Bereid af en toe ook eens een extra portie soep of spaghetti en vries die in, dan heb je een voorraadje om op terug te vallen als het een keer te druk is en je geen zin hebt om te koken.

6 Stel prioriteiten

Maak ook van je eigen welzijn een prioriteit en vergeet niet om ook tijd te maken voor jezelf door te sporten, te lezen, of een uitje te doen met je partner. Het is belangrijk om je batterijen in deze drukke periode op te laden zodat je het hoofd kunt bieden aan de vele uitdagingen van je actieve gezin. Leg je 'me-time' in je agenda vast, want je hebt er recht op.

7 Blijf kalm

Verlies je gevoel voor humor niet. Als er ondanks al je voorbereidingen en opgewekte acties toch nog wat misgaat, word dan niet boos, maar denk aan al die keren dat het wél goed ging. De volgende keer krijg je weer een nieuwe kans om het opnieuw met succes aan te pakken.

1 Maak je huiswerkGeorganiseerd blijven is de sleutel tot goed gezinsmanagement. Ga de uitdaging aan om voor het hele gezin een overzichtelijke planning op te stellen. Vermeld daarop alle afspraken, (buitenschoolse) activiteiten, (school)vakanties, uitjes, optredens, verjaardagen, afspraken met dokter en tandarts, verplichtingen, verjaardagspartijtjes en vergeet zeker niet ook je 'me-time' te noteren. Deze planning geeft overzicht én rust in je hoofd, een heel schooljaar lang.2 Denk strategischVermijd te drukke programma's voor je kinderen en jezelf. Organiseer een gezinsvergadering en bespreek de planning en wensen met het hele gezin. Zorg dat er nog voldoende tijd overblijft voor huiswerk, kwaliteitstijd met het gezin en momenten om op adem te komen. Daar plukt iedereen de vruchten van.3 DelegeerSpreek met andere ouders, buren of vrienden af om te carpoolen naar de activiteiten van je kinderen. Maak ook hier goede afspraken en giet dit in een overzichtelijke planning. Zo help je jezelf en ook andere ouders vooruit en zullen je kinderen geen enkele afspraak hoeven te missen.4 Stel niets uitStel niet uit wat je meteen kunt doen. Tijdens de vakantie maakt het niet uit dat je wat later opstaat of dat het eten wat later op tafel komt. Daarom zal het tijdens de eerste weken van het schooljaar erg verleidelijk zijn om dingen uit te stellen, maar dat brengt je in deze drukke tijden geen stap verder. Pak dus aan wat je meteen kunt doen, stel zo weinig mogelijk uit. Je zult heel wat meer gedaan krijgen, met als resultaat minder stress en meer tijd voor de leuke dingen van het (gezins)leven.5 Plan vooruitDe rust tijdens een (school)ochtend heb je te danken aan een goede voorbereiding vooraf. Leg de avond voordien de kleren klaar voor jezelf en voor je kinderen, dek de ontbijttafel, maak de boekentassen en sportzakken op voorhand klaar, ruim je huis 's avonds op, bereid zoveel mogelijk de lunch en versnaperingen voor. Vraag aan je kinderen en partner om hierbij een handje te helpen. Bereid af en toe ook eens een extra portie soep of spaghetti en vries die in, dan heb je een voorraadje om op terug te vallen als het een keer te druk is en je geen zin hebt om te koken.6 Stel prioriteitenMaak ook van je eigen welzijn een prioriteit en vergeet niet om ook tijd te maken voor jezelf door te sporten, te lezen, of een uitje te doen met je partner. Het is belangrijk om je batterijen in deze drukke periode op te laden zodat je het hoofd kunt bieden aan de vele uitdagingen van je actieve gezin. Leg je 'me-time' in je agenda vast, want je hebt er recht op.7 Blijf kalmVerlies je gevoel voor humor niet. Als er ondanks al je voorbereidingen en opgewekte acties toch nog wat misgaat, word dan niet boos, maar denk aan al die keren dat het wél goed ging. De volgende keer krijg je weer een nieuwe kans om het opnieuw met succes aan te pakken.