U kunt zich abonneren of uitschrijven op de nieuwsbrief door hierboven te klikken op de tab 'registreren' of 'registratie wijzigen'.

"Wie achteraf zegt dat hij zijn zakenpartner niet genoeg kende op het moment dat hij aan het avontuur begon, moet daar lessen uit trekken. De samenwerking in een start-up is intensiever dan die in een huwelijk. Misschien had je je zakenpartner eerst maar wat grondiger moeten daten", adviseert Gilbert West, een Schotse ondernemer die in België woont.

Martin Van Aken van de start-up 8th Color werkt de huwelijksmetafoor voort uit. "Ik had mijn zakenpartner gezegd: we gaan trouwen en krijgen een kind. We hebben een gezamenlijke inzet, zijn het eens over de principes en zullen dagelijks met elkaar moeten leven. Onze conflicten mogen het project niet in gevaar brengen. Zo'n zakelijke relatie lijkt alleszins meer op een relatie dan op een vriendschap. Een vriend zie je als je zin hebt. Er is geen inzet, dus heb je niets te verliezen. In een start-up moeten je elke week tien knopen doorhakken."

Zijn zakenpartner bij 8th Color, Christophe Philemotte, vindt de gelijkenissen met een huwelijk zelfs beangstigend: "Je moet bereid zijn naar de ander te luisteren en hem te respecteren. Als er frustraties zijn, moet de andere dat voelen." Philemotte raadt starters aan je in zo'n geval niet vijandig tegen elkaar op te stellen, maar veel te praten en te luisteren. Zelf voelde hij gevoelsmatig uit vorige contacten dat hij met zijn potentiële partner wel overweg zouden kunnen, net omdat hij vrijuit kon discussiëren en er naar elkaar geluisterd werd.

Net zoals in een echte relatie kun je pas na een tijdje nagaan of er kans op slagen is. De vuurdoop is de samenwerking in het eerste jaar. Gaan koppels eerst samenwonen of reizen om hun relatie te testen, dan kunnen starters dat doen door zich in te schrijven voor een startersweekend of samen aan de slag te gaan in een coworkingruimte. Dan zie je partner echt in actie.

De echte test is wanneer een team starters beslist de sprong te wagen. Wanneer je je werk moet opgeven, zelf geld moet investeren of je voor lange tijd moet engageren, blijkt pas welk vlees je in de kuip hebt. Voor hij met Woorank begon, ondernam marketeer Jean Derély verschillende pogingen om met een technisch profiel een bedrijf op te starten. Telkens sprong het plan af op de verkeerde partnerkeuze. "Vaak ging het om ontwikkelaars die als zelfstandig consultant goed hun brood verdienden. Als het erop aankwam enkele weken of maanden door te werken zonder inkomen, haakten ze vaak af."

Het volledige artikel over waarop starters dienen te letten bij het zoeken naar een zakenpartner leest u in Trends.

"Wie achteraf zegt dat hij zijn zakenpartner niet genoeg kende op het moment dat hij aan het avontuur begon, moet daar lessen uit trekken. De samenwerking in een start-up is intensiever dan die in een huwelijk. Misschien had je je zakenpartner eerst maar wat grondiger moeten daten", adviseert Gilbert West, een Schotse ondernemer die in België woont. Martin Van Aken van de start-up 8th Color werkt de huwelijksmetafoor voort uit. "Ik had mijn zakenpartner gezegd: we gaan trouwen en krijgen een kind. We hebben een gezamenlijke inzet, zijn het eens over de principes en zullen dagelijks met elkaar moeten leven. Onze conflicten mogen het project niet in gevaar brengen. Zo'n zakelijke relatie lijkt alleszins meer op een relatie dan op een vriendschap. Een vriend zie je als je zin hebt. Er is geen inzet, dus heb je niets te verliezen. In een start-up moeten je elke week tien knopen doorhakken."Zijn zakenpartner bij 8th Color, Christophe Philemotte, vindt de gelijkenissen met een huwelijk zelfs beangstigend: "Je moet bereid zijn naar de ander te luisteren en hem te respecteren. Als er frustraties zijn, moet de andere dat voelen." Philemotte raadt starters aan je in zo'n geval niet vijandig tegen elkaar op te stellen, maar veel te praten en te luisteren. Zelf voelde hij gevoelsmatig uit vorige contacten dat hij met zijn potentiële partner wel overweg zouden kunnen, net omdat hij vrijuit kon discussiëren en er naar elkaar geluisterd werd. Net zoals in een echte relatie kun je pas na een tijdje nagaan of er kans op slagen is. De vuurdoop is de samenwerking in het eerste jaar. Gaan koppels eerst samenwonen of reizen om hun relatie te testen, dan kunnen starters dat doen door zich in te schrijven voor een startersweekend of samen aan de slag te gaan in een coworkingruimte. Dan zie je partner echt in actie. De echte test is wanneer een team starters beslist de sprong te wagen. Wanneer je je werk moet opgeven, zelf geld moet investeren of je voor lange tijd moet engageren, blijkt pas welk vlees je in de kuip hebt. Voor hij met Woorank begon, ondernam marketeer Jean Derély verschillende pogingen om met een technisch profiel een bedrijf op te starten. Telkens sprong het plan af op de verkeerde partnerkeuze. "Vaak ging het om ontwikkelaars die als zelfstandig consultant goed hun brood verdienden. Als het erop aankwam enkele weken of maanden door te werken zonder inkomen, haakten ze vaak af."Het volledige artikel over waarop starters dienen te letten bij het zoeken naar een zakenpartner leest u in Trends.