U kunt zich hiernaast abonneren op de nieuwsbrief Bizz By Mail en zich uitschrijven door hierboven te klikken op de tab 'registreren' of 'registratie wijzigen'.

Korte berichtjes op Twitter van hoogstens 140 tekens, daar zijn we intussen wel aan gewend. Maar videofragmenten die maar 6 seconden mogen duren? Wat is dat voor onzin? Zelfs notoire vernieuwingsenthousiastelingen hebben zo hun vragen bij het opmerkelijke succes van zogenoemde microvideodiensten zoals Vine.

Het goede oude zappen met de afstandsbediening daarentegen lijkt door zijn traagheid wel uit de steentijd te stammen: op Vine starten filmpjes automatisch zodra ze op het scherm verschijnen. Klikken hoeft niet meer. Scrollen volstaat. Dat automatisch starten bevalt ook de reclamesector wel. "Vine is het ultieme vlotte instrument voor entertainers en adverteerders", schrijft reclamespecialiste Julie Anderson. "Noem het crack voor dramakids."

Firma's zoals de suikerbommenfabrikant Dunkin' Donuts gebruiken Vine sinds kort voor hun televisiereclame, waardoor hun glimmende commercials er vanzelf oud gaan uitzien. Zelfs het elitaire blad Paris Review maakt reclame met minivideo's, waarin het fotoreportages opneemt. "Authenticiteit is belangrijker dan kwaliteit", klinkt het in het internetmagazine Wired: Vine-kenners zouden "jonger, zwarter en zwoeler zijn dan de gemiddelde medeburger. Cool dus".

Ondertussen vechten al verschillende microvideodiensten om de reclamekoek. Ze wedijveren met Facebook en Twitter. Vine, dat deel uitmaakt van het Twitter-imperium, kreeg er vorige zomer concurrentie bij van Instagram, een dochteronderneming van Facebook. Instagram werkte tot dan alleen met foto's. De nieuwe videofunctie geldt als technisch superieur door haar talrijke beeldbewerkingsmogelijkheden en een ruim dubbel zo lange opnametijd van 15 seconden. Maar net dat bleek ook bepaalde gebruikers te storen. Zij vinden 15 seconden veel te lang.

Het duurt enige tijd voor je geleerd hebt hoe microvideo's te lezen. Tal van geheimen tonen zich maar bij de derde visie. Eric Dunn bijvoorbeeld, een student economie uit Florida, is met 2,4 miljoen volgers een van de sterren van het Vine-medium. Zijn personage 'Jerome' stelt een suburban gangsta voor: zwart voorstedelijk tuig van de richel, dat genadeloos jongleert met racistische vooroordelen. Wrange kleinkunst van de bovenste plank.

Hilmar Schmundt

Bron: het volledige artikel uit Der Spiegel leest u in Trends van 13/02/2014.

Korte berichtjes op Twitter van hoogstens 140 tekens, daar zijn we intussen wel aan gewend. Maar videofragmenten die maar 6 seconden mogen duren? Wat is dat voor onzin? Zelfs notoire vernieuwingsenthousiastelingen hebben zo hun vragen bij het opmerkelijke succes van zogenoemde microvideodiensten zoals Vine. Het goede oude zappen met de afstandsbediening daarentegen lijkt door zijn traagheid wel uit de steentijd te stammen: op Vine starten filmpjes automatisch zodra ze op het scherm verschijnen. Klikken hoeft niet meer. Scrollen volstaat. Dat automatisch starten bevalt ook de reclamesector wel. "Vine is het ultieme vlotte instrument voor entertainers en adverteerders", schrijft reclamespecialiste Julie Anderson. "Noem het crack voor dramakids." Firma's zoals de suikerbommenfabrikant Dunkin' Donuts gebruiken Vine sinds kort voor hun televisiereclame, waardoor hun glimmende commercials er vanzelf oud gaan uitzien. Zelfs het elitaire blad Paris Review maakt reclame met minivideo's, waarin het fotoreportages opneemt. "Authenticiteit is belangrijker dan kwaliteit", klinkt het in het internetmagazine Wired: Vine-kenners zouden "jonger, zwarter en zwoeler zijn dan de gemiddelde medeburger. Cool dus".Ondertussen vechten al verschillende microvideodiensten om de reclamekoek. Ze wedijveren met Facebook en Twitter. Vine, dat deel uitmaakt van het Twitter-imperium, kreeg er vorige zomer concurrentie bij van Instagram, een dochteronderneming van Facebook. Instagram werkte tot dan alleen met foto's. De nieuwe videofunctie geldt als technisch superieur door haar talrijke beeldbewerkingsmogelijkheden en een ruim dubbel zo lange opnametijd van 15 seconden. Maar net dat bleek ook bepaalde gebruikers te storen. Zij vinden 15 seconden veel te lang.Het duurt enige tijd voor je geleerd hebt hoe microvideo's te lezen. Tal van geheimen tonen zich maar bij de derde visie. Eric Dunn bijvoorbeeld, een student economie uit Florida, is met 2,4 miljoen volgers een van de sterren van het Vine-medium. Zijn personage 'Jerome' stelt een suburban gangsta voor: zwart voorstedelijk tuig van de richel, dat genadeloos jongleert met racistische vooroordelen. Wrange kleinkunst van de bovenste plank.Hilmar SchmundtBron: het volledige artikel uit Der Spiegel leest u in Trends van 13/02/2014.