U kunt zich abonneren of uitschrijven op de nieuwsbrief door hierboven te klikken op de tab 'registreren' of 'registratie wijzigen'.

"Ik maakte in de tijd dat ik aan mijn doctoraat werkte kennis met de goal literature, die stelde dat het veel productiever is als mensen een doel nastreven. Het geeft focus aan wat we denken en doen, lezen en denken. Dat was gebaseerd op onderzoek bij duizenden mensen, met misschien wel de duidelijkste resultaten uit de hele psychologieliteratuur. Dat kon ik toch niet naast me neerleggen op basis van ietwat zweverige, spirituele verhalen?"

"Een kleine doorbraak: ik ben me gaan realiseren dat mijn geluk volledig afhangt van hoe ik zelf interpreteer wat anderen doen en wat er om me heen gebeurt. Dat het geluk dus niet afhangt van externe factoren, maar van mijn interpretatie daarvan. Dat succes of mislukken altijd een eigen interpretatie is. Maar dat ik toch energie kan geven aan een mooi streefdoel."

"Ik besef nu dat mijn geluk voortkomt uit het me elk moment kunnen openstellen voor een goed gevoel en me kunnen focussen op iets waarvan ik kan genieten. Het heeft te maken met vervelende gevoelens kunnen zien als een signaal dat er iets is om te onderzoeken, iets om me over te heroriënteren. Ik besef dat hoe ik die dingen doe, de basis van mijn geluk is. Ik zie ook in dat het hebben van een doel niet nodig is om gelukkig te zijn, maar dat het wel aantrekkelijk is je tijdsbesteding op iets te richten. Ik wil een doel omdat ik erin geloof, niet omdat ik me slecht ga voelen als ik zou dreigen te mislukken."

"Wat moet dan mijn doel zijn? De kernvraag is: wie wil ik helpen en waarmee? Maar als ik er ben om anderen te helpen, dan is de precieze definitie van dat doel niet zo essentieel. Iedereen is mijn hulp waardig. Maximale productiviteit bereiken door een goed doel te kiezen is handig, maar niet superessentieel. Allemaal ook niet zo bepalend voor mijn geluk, want dat hangt af van hoe open ik ben om te genieten van het leven. Ik ben benieuwd naar de toekomst, misschien komt er dan wel een mooi levensdoel aan dat me helpt mijn energie te focussen. Zal ik er gelukkiger door worden? Ik verwacht van niet, maar ik laat me verrassen."

Bron: 100 in Zicht, 100 buitengewone inzichten van gewone mensen. Dit inspiratieboek kwam tot stand als een experiment. Honderd LinkedIn-relaties beslisten samen een boek te maken waarin ze een belangrijk inzicht uit hun leven delen. De opbrengst van het project gaat naar de vzw Moeders voor moeders.

www.100inzicht.be

In juli en augustus schakelt BizzByMail over op het ritme van de zomer: u krijgt de nieuwsbrief op maandag, woensdag en vrijdag in plaats van elke weekdag.

"Ik maakte in de tijd dat ik aan mijn doctoraat werkte kennis met de goal literature, die stelde dat het veel productiever is als mensen een doel nastreven. Het geeft focus aan wat we denken en doen, lezen en denken. Dat was gebaseerd op onderzoek bij duizenden mensen, met misschien wel de duidelijkste resultaten uit de hele psychologieliteratuur. Dat kon ik toch niet naast me neerleggen op basis van ietwat zweverige, spirituele verhalen?""Een kleine doorbraak: ik ben me gaan realiseren dat mijn geluk volledig afhangt van hoe ik zelf interpreteer wat anderen doen en wat er om me heen gebeurt. Dat het geluk dus niet afhangt van externe factoren, maar van mijn interpretatie daarvan. Dat succes of mislukken altijd een eigen interpretatie is. Maar dat ik toch energie kan geven aan een mooi streefdoel.""Ik besef nu dat mijn geluk voortkomt uit het me elk moment kunnen openstellen voor een goed gevoel en me kunnen focussen op iets waarvan ik kan genieten. Het heeft te maken met vervelende gevoelens kunnen zien als een signaal dat er iets is om te onderzoeken, iets om me over te heroriënteren. Ik besef dat hoe ik die dingen doe, de basis van mijn geluk is. Ik zie ook in dat het hebben van een doel niet nodig is om gelukkig te zijn, maar dat het wel aantrekkelijk is je tijdsbesteding op iets te richten. Ik wil een doel omdat ik erin geloof, niet omdat ik me slecht ga voelen als ik zou dreigen te mislukken.""Wat moet dan mijn doel zijn? De kernvraag is: wie wil ik helpen en waarmee? Maar als ik er ben om anderen te helpen, dan is de precieze definitie van dat doel niet zo essentieel. Iedereen is mijn hulp waardig. Maximale productiviteit bereiken door een goed doel te kiezen is handig, maar niet superessentieel. Allemaal ook niet zo bepalend voor mijn geluk, want dat hangt af van hoe open ik ben om te genieten van het leven. Ik ben benieuwd naar de toekomst, misschien komt er dan wel een mooi levensdoel aan dat me helpt mijn energie te focussen. Zal ik er gelukkiger door worden? Ik verwacht van niet, maar ik laat me verrassen."Bron: 100 in Zicht, 100 buitengewone inzichten van gewone mensen. Dit inspiratieboek kwam tot stand als een experiment. Honderd LinkedIn-relaties beslisten samen een boek te maken waarin ze een belangrijk inzicht uit hun leven delen. De opbrengst van het project gaat naar de vzw Moeders voor moeders.www.100inzicht.beIn juli en augustus schakelt BizzByMail over op het ritme van de zomer: u krijgt de nieuwsbrief op maandag, woensdag en vrijdag in plaats van elke weekdag.