De 6 fases van goed kunnen luisteren

Bijna de helft van onze dagelijkse communicatie bestaat uit luisteren naar anderen, maar volgens wetenschappelijk onderzoek wordt dat ‘luisterpotentieel’ onderbenut. Hoe word je een betere luisteraar? Verbeter je vaardigheden op elk van deze 6 luisterfases

U kunt zich abonneren of uitschrijven op de nieuwsbrief door hierboven te klikken op de tab ‘registreren’ of ‘registratie wijzigen’.

1 ‘Horen’ verwijst naar de zintuiglijke ontvangst van geluidsgolven via je oren, maar het is niet omdat je iets hoort, dat je ook luistert.

2 Je hersenen analyseren de binnenkomende impulsen en kiezen er enkele uit waar ze aandacht aan besteden.

3 Iets begrijpen verwijst naar twee zaken: je analyseert de betekenis van wat je hoort en je legt in je geest verbanden tussen brokjes kennis.

4 Zich iets herinneren is belangrijk omdat een boodschap niet enkel wordt ontvangen en geïnterpreteerd, maar ook omdat hij wordt opgeslagen in de geheugenbank van je brein.

5 Evalueren houdt in dat je de ontvangen boodschap beoordeelt door de argumenten en bewijzen te wegen, feiten op een rijtje te zetten en na te gaan welke de mogelijke vooroordelen zijn in de boodschap.

6 Reageren is de laatste stap: je reageert op de boodschap door iets te antwoorden of op een non-verbale manier feedback te geven.

Bron: onderzoek van Roebuck, geciteerd in How to Breed Gazelles. Creating Business for Growth (Wolters Kluwer, 2013) van Nikolay Dentchev, Kris Vander Velpen en Edgar Izquerdo.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content