U kunt zich hiernaast abonneren op de nieuwsbrief Bizz By Mail en zich uitschrijven door hierboven te klikken op de tab 'registreren' of 'registratie wijzigen'.

1 Werk een tijdje als duo. Zorg dat het overgangsteam van overlater en overnemer voldoende tijd heeft voor de verschillende stappen in het opvolgingsproces. Wacht niet met de opvolging te regelen tot u even tijd heeft, want er is altijd wel iets dringends te doen. Zie de opvolging niet als een pensionering, maar als een kans om het bedrijf klaar te stomen voor de toekomst.

2 Beschouw de overnemer als een gelijke. Betrek de overnemer meteen bij het bedrijf en streef naar een harmonieuze samenwerking. Dat bereikt u door open en helder informatie te geven.

3 Staar u niet blind op de prijs. "De prioritaire focus doorheen het opvolgingsproces is 'de continuïteit van het bedrijf' en de 'tewerkstelling voor de ondernemers'," schrijft Baker Tilly Belgium in zijn persbericht over de studie. "De prijs is louter een positief gevolg ervan aangezien continuïteit én werknemers die bijdragen aan de competitiviteit, mee de waarde bepalen van een onderneming."

4 Streef naar een gelijkwaardige verdeling van de bezittingen onder de familieleden. Dat betekent niet dat iedereen hetzelfde krijgt, maar dat u een evenwicht vindt tussen "betrokkenheid, eigendomsrechten en de verdeling van de rijkdom. Historische én toekomstige betrokkenheid van de familieleden vormen een goede basis voor een gelijkwaardige verdeling."

Benny Debruyne

Bron: recent onderzoek van adviesbureau Baker Tilly Belgium.

1 Werk een tijdje als duo. Zorg dat het overgangsteam van overlater en overnemer voldoende tijd heeft voor de verschillende stappen in het opvolgingsproces. Wacht niet met de opvolging te regelen tot u even tijd heeft, want er is altijd wel iets dringends te doen. Zie de opvolging niet als een pensionering, maar als een kans om het bedrijf klaar te stomen voor de toekomst.2 Beschouw de overnemer als een gelijke. Betrek de overnemer meteen bij het bedrijf en streef naar een harmonieuze samenwerking. Dat bereikt u door open en helder informatie te geven.3 Staar u niet blind op de prijs. "De prioritaire focus doorheen het opvolgingsproces is 'de continuïteit van het bedrijf' en de 'tewerkstelling voor de ondernemers'," schrijft Baker Tilly Belgium in zijn persbericht over de studie. "De prijs is louter een positief gevolg ervan aangezien continuïteit én werknemers die bijdragen aan de competitiviteit, mee de waarde bepalen van een onderneming."4 Streef naar een gelijkwaardige verdeling van de bezittingen onder de familieleden. Dat betekent niet dat iedereen hetzelfde krijgt, maar dat u een evenwicht vindt tussen "betrokkenheid, eigendomsrechten en de verdeling van de rijkdom. Historische én toekomstige betrokkenheid van de familieleden vormen een goede basis voor een gelijkwaardige verdeling."Benny DebruyneBron: recent onderzoek van adviesbureau Baker Tilly Belgium.