De indicator die het ondernemersvertrouwen peilt, klokte in juli af op -7,5 tegenover -6,2 in juni. Dat is het laagste peil sinds oktober 2013, toen de indicator -7,7 aangaf.

Het is vooral somberheid troef in de bouw en de handel, terwijl in de dienstverlening de stemming verbeterde.

Forse terugval in de bouwsector

In de bouwsector verzwakte de orderpositie fors in vergelijking met vorige maand. Beterschap lijkt er niet meteen in zicht, want de ondernemers verwachten dat dit negatieve verloop de volgende drie maanden zal aanhouden.

Ook in de handel is het vertrouwen lager door een verwachte daling van de vraag. Bij de dienstverlening aan bedrijven is een herstel van het vertrouwen opgetekend voor de vooruitzichten van de algemene marktvraag.

Belgische ondernemer somberder dan verwacht

Het financieel persagentschap Bloomberg merkt op dat het ondernemersvertrouwen in ons land sterker is gedaald dan analisten hadden voorspeld. Zij hadden verwacht dat de indicator beperkt zou afnemen tot -6,5.

Ook in Duitsland neemt het vertrouwen af

Niet enkel in België, ook in Duitsland neemt het vertrouwen van de ondernemer in de economie verder af. De Ifo-indicator, die het ondernemersvertrouwen in de grootste economie van de eurozone peilt, daalde in juli tot 108 tegenover 109,7 een maand eerder. Economen gepolst door Bloomberg hielden rekening met een geringere afname tot 109,4. De Duitse ondernemer werd somberder na een aantal teleurstellende economische indicatoren, zoals de industriële productie en een dalende verkoop in de detailhandel.(Belga/BO)

De indicator die het ondernemersvertrouwen peilt, klokte in juli af op -7,5 tegenover -6,2 in juni. Dat is het laagste peil sinds oktober 2013, toen de indicator -7,7 aangaf.Het is vooral somberheid troef in de bouw en de handel, terwijl in de dienstverlening de stemming verbeterde. Forse terugval in de bouwsectorIn de bouwsector verzwakte de orderpositie fors in vergelijking met vorige maand. Beterschap lijkt er niet meteen in zicht, want de ondernemers verwachten dat dit negatieve verloop de volgende drie maanden zal aanhouden. Ook in de handel is het vertrouwen lager door een verwachte daling van de vraag. Bij de dienstverlening aan bedrijven is een herstel van het vertrouwen opgetekend voor de vooruitzichten van de algemene marktvraag. Belgische ondernemer somberder dan verwachtHet financieel persagentschap Bloomberg merkt op dat het ondernemersvertrouwen in ons land sterker is gedaald dan analisten hadden voorspeld. Zij hadden verwacht dat de indicator beperkt zou afnemen tot -6,5. Ook in Duitsland neemt het vertrouwen afNiet enkel in België, ook in Duitsland neemt het vertrouwen van de ondernemer in de economie verder af. De Ifo-indicator, die het ondernemersvertrouwen in de grootste economie van de eurozone peilt, daalde in juli tot 108 tegenover 109,7 een maand eerder. Economen gepolst door Bloomberg hielden rekening met een geringere afname tot 109,4. De Duitse ondernemer werd somberder na een aantal teleurstellende economische indicatoren, zoals de industriële productie en een dalende verkoop in de detailhandel.(Belga/BO)