De maandelijkse conjunctuurbarometer van de Nationale Bank noteert in september op -6,7 tegenover -8,6 in augustus. Het ondernemersvertrouwen in ons land klimt daarmee voor de derde opeenvolgende maand hoger, en bevindt zich nu op zijn hoogste peil sinds juli 2011.

De conjunctuurbarometer klokte deze maand bovendien licht boven het langetermijngemiddelde van -7,8 af.

Het vertrouwen nam opmerkelijk toe bij de dienstverlening aan bedrijven (+6,6) en de handel (+4,2). "In de dienstverlening aan bedrijven werd voor de tweede maand op rij een forse stijging genoteerd dank zij een positievere beoordeling van het huidige activiteitsverloop en beduidend gunstigere vooruitzichten voor de bedrijfsactiviteit en de algemene marktvraag," luidt het bij de NBB. In de handel werd voor de vierde opeenvolgende maand op rij een verbetering van het ondernemersklimaat genoteerd.

In de industrie was de toename minder uitgesproken (+0,9), en in de bouwsector was er een lichte terugval (-0,1) merkbaar.

De algemene synthetische afgevlakte curve, die de onderliggende conjunctuurtendens weergeeft, blijft opwaarts gericht.

Afgelopen week maakte de NBB bekend dat het Belgische consumentenvertrouwen in september op het hoogste peil sinds oktober 2011 is beland.

Het vertrouwen van de Duitse ondernemers steeg in september voor de vijfde opeenvolgende maand. De index van het Ifo- onderzoeksinstituut uit München noteerde op 107,7 punten, tegenover 107,5 in augustus. De grootste economie van de eurozone ziet de werkloosheidsgraad tot dicht bij het laagste peil in twintig jaar dalen. Ook het einde van de recessie in de eurozone zorgt ervoor dat de ondernemers aan vertrouwen winnen. (BO)

De maandelijkse conjunctuurbarometer van de Nationale Bank noteert in september op -6,7 tegenover -8,6 in augustus. Het ondernemersvertrouwen in ons land klimt daarmee voor de derde opeenvolgende maand hoger, en bevindt zich nu op zijn hoogste peil sinds juli 2011.De conjunctuurbarometer klokte deze maand bovendien licht boven het langetermijngemiddelde van -7,8 af.Het vertrouwen nam opmerkelijk toe bij de dienstverlening aan bedrijven (+6,6) en de handel (+4,2). "In de dienstverlening aan bedrijven werd voor de tweede maand op rij een forse stijging genoteerd dank zij een positievere beoordeling van het huidige activiteitsverloop en beduidend gunstigere vooruitzichten voor de bedrijfsactiviteit en de algemene marktvraag," luidt het bij de NBB. In de handel werd voor de vierde opeenvolgende maand op rij een verbetering van het ondernemersklimaat genoteerd. In de industrie was de toename minder uitgesproken (+0,9), en in de bouwsector was er een lichte terugval (-0,1) merkbaar.De algemene synthetische afgevlakte curve, die de onderliggende conjunctuurtendens weergeeft, blijft opwaarts gericht.Afgelopen week maakte de NBB bekend dat het Belgische consumentenvertrouwen in september op het hoogste peil sinds oktober 2011 is beland.Het vertrouwen van de Duitse ondernemers steeg in september voor de vijfde opeenvolgende maand. De index van het Ifo- onderzoeksinstituut uit München noteerde op 107,7 punten, tegenover 107,5 in augustus. De grootste economie van de eurozone ziet de werkloosheidsgraad tot dicht bij het laagste peil in twintig jaar dalen. Ook het einde van de recessie in de eurozone zorgt ervoor dat de ondernemers aan vertrouwen winnen. (BO)