Een positief ondernemersvertrouwen betekent dat er meer optimisten dan pessimisten zijn bij de maandelijkse bevraging.

In mei registreerde de NBB no een score van -2,8, maar in juni stond de barometer op + 0,7. Positief, dus. In juli is dat positieve cijfer nog wat gegroeid tot + 1,0. De algemene score verbergt wel verschillen tussen sectoren.

In de dienstverlening aan de bedrijven en in de bouwsector ging het vertrouwen er deze maand op vooruit, maar in de verwerkende nijverheid en vooral in de handel ging de stemming erop achteruit.

"In de bouwnijverheid versterkten alle componenten van de indicator, maar vooral die betreffende de ontwikkelingen ten opzichte van vorige maand, zowel inzake het orderbestand als de benutting van het materieel", luidt het bij de Nationale Bank. "In de diensten aan bedrijven is de verbetering, anders dan vorige maand, uitsluitend toe te schrijven aan een opwaartse herziening van de vooruitzichten, zowel wat betreft de eigen bedrijfsactiviteit als de algemene marktvraag."

De lichte daling van het vertrouwen in de verwerkende nijverheid komt volgens de Nationale Bank uitsluitend door een neerwaartse herziening van de beoordeling van het huidig niveau van het orderbestand en de voorraden, na de belangrijke toename in juni.

In de handel blijven de bedrijfsleiders de komende drie maanden een daling van de vraag verwachten, gekoppeld aan een afname van hun bestellingen bij de leveranciers. (Belga/BO)

Een positief ondernemersvertrouwen betekent dat er meer optimisten dan pessimisten zijn bij de maandelijkse bevraging. In mei registreerde de NBB no een score van -2,8, maar in juni stond de barometer op + 0,7. Positief, dus. In juli is dat positieve cijfer nog wat gegroeid tot + 1,0. De algemene score verbergt wel verschillen tussen sectoren. In de dienstverlening aan de bedrijven en in de bouwsector ging het vertrouwen er deze maand op vooruit, maar in de verwerkende nijverheid en vooral in de handel ging de stemming erop achteruit."In de bouwnijverheid versterkten alle componenten van de indicator, maar vooral die betreffende de ontwikkelingen ten opzichte van vorige maand, zowel inzake het orderbestand als de benutting van het materieel", luidt het bij de Nationale Bank. "In de diensten aan bedrijven is de verbetering, anders dan vorige maand, uitsluitend toe te schrijven aan een opwaartse herziening van de vooruitzichten, zowel wat betreft de eigen bedrijfsactiviteit als de algemene marktvraag." De lichte daling van het vertrouwen in de verwerkende nijverheid komt volgens de Nationale Bank uitsluitend door een neerwaartse herziening van de beoordeling van het huidig niveau van het orderbestand en de voorraden, na de belangrijke toename in juni. In de handel blijven de bedrijfsleiders de komende drie maanden een daling van de vraag verwachten, gekoppeld aan een afname van hun bestellingen bij de leveranciers. (Belga/BO)