Startende bedrijven hebben meestal geen stabiele inkomstenstroom. Daardoor kan een starter voor zijn werkingsmiddelen niet rekenen op bancaire kredietverlening en moet hij een beroep doen op risicokapitaal. Maar daar rijst een probleem. Uit een studie van Febelfin, de federatie van de financiële sector, blijkt dat in België minder risicokapitaal wordt opgehaald bij lokale financiers dan in de rest van Europa.

In de zaai- en de startfase wordt per onderneming ongeveer evenveel geïnvesteerd in België als in Nederland, Frankrijk en Duitsland. Maar voor de groeifase blijken in België minder middelen te zijn.

"Een van de grote problemen is de versnippering van het Belgische aanbod van risicokapitaal, waardoor in grote kapitaalrondes buitenlandse investeerders een belangrijke rol spelen", zegt Marc Moonens, die de Febelfin-studie coördineerde.

"Een ondernemer met een goed businessplan en een eigen inbreng slaagt er meestal in kleinere bedragen aan te trekken," zegt Moonens, "maar vanaf een miljoen euro wordt dat moeilijker. Het merendeel van de Belgische fondsen heeft een beperkte omvang. Daardoor leveren investeringen boven 1 miljoen euro hun snel een concentratierisico op."

Maar als er nu al een gebrek aan groeifinanciering is, wat moet dat straks niet worden? Er lopen heel wat initiatieven om starters te steunen en begeleiden. "Stel dat uit al die starters enkele succesvolle projecten komen die het potentieel hebben door te groeien. Waar moet dan het kapitaal vandaan komen om die in hun volgende fase te financieren?" vraagt Moonens zich af. Er dreigt dus een nog groter tekort aan groeifinanciering dan er al is.

Het volledig artikel over risicokapitaal kunt u deze week lezen in Trends.

Startende bedrijven hebben meestal geen stabiele inkomstenstroom. Daardoor kan een starter voor zijn werkingsmiddelen niet rekenen op bancaire kredietverlening en moet hij een beroep doen op risicokapitaal. Maar daar rijst een probleem. Uit een studie van Febelfin, de federatie van de financiële sector, blijkt dat in België minder risicokapitaal wordt opgehaald bij lokale financiers dan in de rest van Europa.In de zaai- en de startfase wordt per onderneming ongeveer evenveel geïnvesteerd in België als in Nederland, Frankrijk en Duitsland. Maar voor de groeifase blijken in België minder middelen te zijn. "Een van de grote problemen is de versnippering van het Belgische aanbod van risicokapitaal, waardoor in grote kapitaalrondes buitenlandse investeerders een belangrijke rol spelen", zegt Marc Moonens, die de Febelfin-studie coördineerde. "Een ondernemer met een goed businessplan en een eigen inbreng slaagt er meestal in kleinere bedragen aan te trekken," zegt Moonens, "maar vanaf een miljoen euro wordt dat moeilijker. Het merendeel van de Belgische fondsen heeft een beperkte omvang. Daardoor leveren investeringen boven 1 miljoen euro hun snel een concentratierisico op."Maar als er nu al een gebrek aan groeifinanciering is, wat moet dat straks niet worden? Er lopen heel wat initiatieven om starters te steunen en begeleiden. "Stel dat uit al die starters enkele succesvolle projecten komen die het potentieel hebben door te groeien. Waar moet dan het kapitaal vandaan komen om die in hun volgende fase te financieren?" vraagt Moonens zich af. Er dreigt dus een nog groter tekort aan groeifinanciering dan er al is.