Groene investeringen. Voor de eerste keer kunnen naast de energiebesparende uitgaven van 2010 ook de over te dragen belastingverminderingen voor de groene uitgaven van 2009 worden vermeld. Investeerde u in 2009 in zonnepanelen, dan hebt u via uw aangifte van vorig jaar wellicht maar een stuk van de totale belastingvermindering voor die zonnepanelen genoten. Het deel van de vermindering waarop u nu nog recht hebt, moet u zelf opnieuw aanvragen in uw aangifte van dit jaar. Het bedrag van de verminderingen dat u mag overdragen, vindt u terug in de belastingafrekening voor de inkomsten van 2009. Vult u uw aangifte in via Tax-on-web, dan worden de over te dragen verminderingen automatisch overgenomen.

Vrijstellingen. De vergoeding van woon-werkverkeerkosten, de factuur van een pc die uw werkgever u terugbetaalde, mogelijk zelfs de bonus die hij u toekende... Die genieten allemaal een belastingvrijstelling. Alleen moet u het bedrag van de vrijstelling zelf bepalen en claimen in de belastingbrief. Een 'vergeten' vrijstelling kost u honderden euro's aan te veel betaalde belasting.

Geen belastingbrief. Hebt u alleen een pensioen of een vervangingsinkomen (bv. werkloosheids- of ziekte-uitkeringen), dan is de kans groot dat u vanaf dit jaar geen belastingaangifte meer ontvangt. De fiscus maakt automatisch een voorlopige berekening van uw belasting. Gaat u hiermee akkoord, dan hoeft u niets te doen en krijgt u later dit jaar een definitieve belastingafrekening. Maar wat als u in 2010 een verbouwingslening hebt gesloten voor de vervanging van uw ramen? De fiscus weet dat niet. U moet deze uitgaven melden via Tax-on-web of via het antwoordformulier dat u wel nog ontvangt. Zelfs al betaalt u als gepensioneerde of uitkeringsgerechtigde geen belasting, toch krijgt u voor heel wat groene investeringen veel geld terug.

Bron: Jef Wellens i.s.m. met Kluwer Opleidingen

Groene investeringen. Voor de eerste keer kunnen naast de energiebesparende uitgaven van 2010 ook de over te dragen belastingverminderingen voor de groene uitgaven van 2009 worden vermeld. Investeerde u in 2009 in zonnepanelen, dan hebt u via uw aangifte van vorig jaar wellicht maar een stuk van de totale belastingvermindering voor die zonnepanelen genoten. Het deel van de vermindering waarop u nu nog recht hebt, moet u zelf opnieuw aanvragen in uw aangifte van dit jaar. Het bedrag van de verminderingen dat u mag overdragen, vindt u terug in de belastingafrekening voor de inkomsten van 2009. Vult u uw aangifte in via Tax-on-web, dan worden de over te dragen verminderingen automatisch overgenomen. Vrijstellingen. De vergoeding van woon-werkverkeerkosten, de factuur van een pc die uw werkgever u terugbetaalde, mogelijk zelfs de bonus die hij u toekende... Die genieten allemaal een belastingvrijstelling. Alleen moet u het bedrag van de vrijstelling zelf bepalen en claimen in de belastingbrief. Een 'vergeten' vrijstelling kost u honderden euro's aan te veel betaalde belasting. Geen belastingbrief. Hebt u alleen een pensioen of een vervangingsinkomen (bv. werkloosheids- of ziekte-uitkeringen), dan is de kans groot dat u vanaf dit jaar geen belastingaangifte meer ontvangt. De fiscus maakt automatisch een voorlopige berekening van uw belasting. Gaat u hiermee akkoord, dan hoeft u niets te doen en krijgt u later dit jaar een definitieve belastingafrekening. Maar wat als u in 2010 een verbouwingslening hebt gesloten voor de vervanging van uw ramen? De fiscus weet dat niet. U moet deze uitgaven melden via Tax-on-web of via het antwoordformulier dat u wel nog ontvangt. Zelfs al betaalt u als gepensioneerde of uitkeringsgerechtigde geen belasting, toch krijgt u voor heel wat groene investeringen veel geld terug. Bron: Jef Wellens i.s.m. met Kluwer Opleidingen