"We mogen water niet zomaar aanzien als een vanzelfsprekendheid", zegt Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) Schauvliege in De Morgen.

Watertekort dreigt

Dat Schauvliege het waterverbruik strikter wil controleren, is niet onlogisch. In een nieuw rapport van het Rekenhof staat duidelijk dat Vlaanderen kampt met waterschaarste. Bovendien zijn de maatregelen van de Vlaamse regering volgens het Rekenhof onvolledig en traag.

Niet alleen kampt onze regio geregeld met wateroverlast, er dreigt ook een watertekort. Acht van de 42 grondwaterreservoirs in Vlaanderen hebben een te laag peil. Die lage waterbeschikbaarheid komt onder meer door de grote bevolkingsdichtheid. Het beschikbare water moet op een beperkte oppervlakte, onder heel wat inwoners verdeeld worden. "

"In Vlaanderen is er geen water in overvloed. Daar moeten burgers en politici zich van bewust zijn," benadrukt Schauvliege.

Vergunningen afhankelijk van waterverbruik

Ook bedrijven moeten volgens de minister bewuster omspringen met hun verbruik. Schauvliege: "Als er vergunningen of hervergunningen worden uitgedeeld, is een van de belangrijke punten: hoeveel water wil een bedrijf jaarlijks verbruiken? We worden daar steeds strenger in. Je moet natuurlijk ook de economische realiteit meenemen. Ik kan grote voedingsbedrijven waar tweehonderd mensen werken niet van vandaag op morgen sluiten. Maar ik kan wel eisen dat ze hun watermanagement stap voor stap veranderen." (Belga/BO)

"We mogen water niet zomaar aanzien als een vanzelfsprekendheid", zegt Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) Schauvliege in De Morgen.Dat Schauvliege het waterverbruik strikter wil controleren, is niet onlogisch. In een nieuw rapport van het Rekenhof staat duidelijk dat Vlaanderen kampt met waterschaarste. Bovendien zijn de maatregelen van de Vlaamse regering volgens het Rekenhof onvolledig en traag. Niet alleen kampt onze regio geregeld met wateroverlast, er dreigt ook een watertekort. Acht van de 42 grondwaterreservoirs in Vlaanderen hebben een te laag peil. Die lage waterbeschikbaarheid komt onder meer door de grote bevolkingsdichtheid. Het beschikbare water moet op een beperkte oppervlakte, onder heel wat inwoners verdeeld worden. " "In Vlaanderen is er geen water in overvloed. Daar moeten burgers en politici zich van bewust zijn," benadrukt Schauvliege.Ook bedrijven moeten volgens de minister bewuster omspringen met hun verbruik. Schauvliege: "Als er vergunningen of hervergunningen worden uitgedeeld, is een van de belangrijke punten: hoeveel water wil een bedrijf jaarlijks verbruiken? We worden daar steeds strenger in. Je moet natuurlijk ook de economische realiteit meenemen. Ik kan grote voedingsbedrijven waar tweehonderd mensen werken niet van vandaag op morgen sluiten. Maar ik kan wel eisen dat ze hun watermanagement stap voor stap veranderen." (Belga/BO)