Sesam, open u. Met openheid en spontaniteit neemt u meer ruimte in en zo laat u zich niet wegdrukken.

Sorry. We zeggen te vaak sorry terwijl we niets verkeerd hebben gedaan. Dat komt vaak voort uit de universele behoefte om lief en aardig gevonden te worden. Wees onafhankelijk van het oordeel van een ander en zeg alleen sorry als het nodig is.

Smoesjes. U hebt het recht om nee te zeggen zonder dat u alles moet uitleggen. Als u een afspraak moet afzeggen, zeg dan eerlijk: ik heb een andere belangrijke afspraak. Punt.

G-plek. Hanteer de 4 g's als u iemand aanspreekt op zijn gedrag: gedrag, gevoel, gevolg en gewenst. Beschrijf iemands gedrag, geef aan wat uw gevoel is en confronteer hem met het gevolg. Vertel tot slot wat gewenst is.

Gebaren. Staan is beter dan zitten, tenzij u erg klein bent. Verdeel uw gewicht over beide benen. Zet woorden kracht bij met korte, stevige gebaren. Sta in de persoonlijke of zelfs intieme zone van de ander. Kent u hem goed, dan is aanraking ook behulpzaam om zijn weerstand te doorbreken.

Nee! Vraagt uw baas om een avond over te werken, wees dan kort en bondig. Geef de ander geen munitie om op te reageren, want alles kan tegen u gebruikt worden.

Ik. Ik-boodschappen werken beter dan jij-boodschappen, vooral wanneer u iemand aanspreekt op zijn gedrag. Een jij-boodschap zegt: jij doet iets fout. Een ik-boodschap zegt: ik zou het graag anders zien.

Bron: Carp.nl

Sesam, open u. Met openheid en spontaniteit neemt u meer ruimte in en zo laat u zich niet wegdrukken. Sorry. We zeggen te vaak sorry terwijl we niets verkeerd hebben gedaan. Dat komt vaak voort uit de universele behoefte om lief en aardig gevonden te worden. Wees onafhankelijk van het oordeel van een ander en zeg alleen sorry als het nodig is. Smoesjes. U hebt het recht om nee te zeggen zonder dat u alles moet uitleggen. Als u een afspraak moet afzeggen, zeg dan eerlijk: ik heb een andere belangrijke afspraak. Punt. G-plek. Hanteer de 4 g's als u iemand aanspreekt op zijn gedrag: gedrag, gevoel, gevolg en gewenst. Beschrijf iemands gedrag, geef aan wat uw gevoel is en confronteer hem met het gevolg. Vertel tot slot wat gewenst is. Gebaren. Staan is beter dan zitten, tenzij u erg klein bent. Verdeel uw gewicht over beide benen. Zet woorden kracht bij met korte, stevige gebaren. Sta in de persoonlijke of zelfs intieme zone van de ander. Kent u hem goed, dan is aanraking ook behulpzaam om zijn weerstand te doorbreken. Nee! Vraagt uw baas om een avond over te werken, wees dan kort en bondig. Geef de ander geen munitie om op te reageren, want alles kan tegen u gebruikt worden. Ik. Ik-boodschappen werken beter dan jij-boodschappen, vooral wanneer u iemand aanspreekt op zijn gedrag. Een jij-boodschap zegt: jij doet iets fout. Een ik-boodschap zegt: ik zou het graag anders zien. Bron: Carp.nl