Persoonlijke ontmoeting. Als u de andere partij niet kent, is het beter om elkaar te ontmoeten en een band te creëren. Als de twee partijen elkaar kennen maar elkaar niet sympathiek vinden, kunnen dergelijke ontmoetingen de zaken erger maken.

Bij hem of bij u? Door te onderhandelen op het terrein van de tegenpartij toont u respect en zelfvertrouwen. U krijgt bovendien een indruk van de bedrijfscultuur. Het voordeel van onderhandelingen in uw eigen kantoor is dan weer dat u de ander kunt imponeren.

Tafelmanieren. Als u recht tegenover de ander gaat zitten, schept u een competitieve sfeer. Ga liever aan een uiteinde van de tafel zitten, of naast elkaar.

Praat niet te veel. Stilte kan een krachtig wapen zijn. Veel mensen vullen die stilte door informatie te geven of de voorwaarden van het aanbod aan te passen.

Imiteer de tegenpartij. Door de gebaren van de ander te imiteren, schept u een band waardoor de deal evenwichtiger wordt.

Doe een beetje theatraal. Kijk zichtbaar ontsteld of deins letterlijk terug bij een voorstel van de tegenpartij. Doe soms moeilijk over oppervlakkige zaken, zodat u daar later toegevingen op kunt doen zonder dat u veel moet inleveren.

Bron: Inc.

Persoonlijke ontmoeting. Als u de andere partij niet kent, is het beter om elkaar te ontmoeten en een band te creëren. Als de twee partijen elkaar kennen maar elkaar niet sympathiek vinden, kunnen dergelijke ontmoetingen de zaken erger maken. Bij hem of bij u? Door te onderhandelen op het terrein van de tegenpartij toont u respect en zelfvertrouwen. U krijgt bovendien een indruk van de bedrijfscultuur. Het voordeel van onderhandelingen in uw eigen kantoor is dan weer dat u de ander kunt imponeren. Tafelmanieren. Als u recht tegenover de ander gaat zitten, schept u een competitieve sfeer. Ga liever aan een uiteinde van de tafel zitten, of naast elkaar. Praat niet te veel. Stilte kan een krachtig wapen zijn. Veel mensen vullen die stilte door informatie te geven of de voorwaarden van het aanbod aan te passen. Imiteer de tegenpartij. Door de gebaren van de ander te imiteren, schept u een band waardoor de deal evenwichtiger wordt. Doe een beetje theatraal. Kijk zichtbaar ontsteld of deins letterlijk terug bij een voorstel van de tegenpartij. Doe soms moeilijk over oppervlakkige zaken, zodat u daar later toegevingen op kunt doen zonder dat u veel moet inleveren. Bron: Inc.