1. Ongewenste e-mail: Het is heel verleidelijk om op een e-maillink te klikken met de boodschap "Onklopbaar aanbod voor iPads... 50% korting!" Maar die link kan u naar een gevaarlijke website voeren die malware op uw computer downloadt.
Tip: Schuif de cursor over de link (zonder erop te klikken) en bekijk de URL waar u naartoe zou zijn geleid als u had geklikt. Als u de URL niet herkent: weggooien die mail.

2. Bedrieglijke zoekresultaten: Cybercriminelen manipuleren de zoekmachines om hun onbetrouwbare websites naar de top van de zoekresultaten te sturen. Ze gebruiken mogelijk zoektermen zoals 'holiday sale', 'christmas bargains' of 'year end specials'. Zodra een gebruiker op de onbetrouwbare link klikt, kan hij op een website terechtkomen die zijn computer aanvalt.
Tip: Ook in dit geval schuift u best eerst met uw cursor over de link om te controleren of u niet naar een andere website wordt doorverwezen dan die waarvoor reclame wordt gemaakt.

3. Onbekende webwinkels: Als u op een webwinkel stuit die ongelooflijke kortingen op kerstcadeautjes biedt, onderzoekt u eerst of het wel om een echte winkel gaat en niet om een façade die later die dag samen met uw kredietkaartgegevens in rook opgaat. Het is ook mogelijk dat een betrouwbare website is 'aangevallen' en malware op uw computer probeert te installeren.
Tip: Blijf uw antivirussoftware regelmatig updaten en wapen u met indringingspreventie die u beschermt tegen 'exploits' die zich vaak schuilhouden op aangevallen websites.

4. Kijk uit voor verdachte mails van vrienden: Vijandige links kunnen komen van uw beste vriend wiens computer werd aangevallen. In zo'n mail zou bijvoorbeeld kunnen staan: "Hoi, kijk eens naar deze eindejaarsverkoop hier!" of "Deze winkel biedt 50% korting op je kerstaankopen!" Door op de link te klikken, wordt u misschien naar een gevaarlijke website gestuurd.
Tip: Brengt die vriend u wel vaker op de hoogte van koopjes? Zo niet, stuur een eenvoudig antwoord (liefst niet via die mail) met de vraag: "Was het de bedoeling dat je me dit stuurde?" Als het antwoord "neen" luidt, wist u de mail.

Bron: Fortinet

1. Ongewenste e-mail: Het is heel verleidelijk om op een e-maillink te klikken met de boodschap "Onklopbaar aanbod voor iPads... 50% korting!" Maar die link kan u naar een gevaarlijke website voeren die malware op uw computer downloadt. Tip: Schuif de cursor over de link (zonder erop te klikken) en bekijk de URL waar u naartoe zou zijn geleid als u had geklikt. Als u de URL niet herkent: weggooien die mail. 2. Bedrieglijke zoekresultaten: Cybercriminelen manipuleren de zoekmachines om hun onbetrouwbare websites naar de top van de zoekresultaten te sturen. Ze gebruiken mogelijk zoektermen zoals 'holiday sale', 'christmas bargains' of 'year end specials'. Zodra een gebruiker op de onbetrouwbare link klikt, kan hij op een website terechtkomen die zijn computer aanvalt. Tip: Ook in dit geval schuift u best eerst met uw cursor over de link om te controleren of u niet naar een andere website wordt doorverwezen dan die waarvoor reclame wordt gemaakt. 3. Onbekende webwinkels: Als u op een webwinkel stuit die ongelooflijke kortingen op kerstcadeautjes biedt, onderzoekt u eerst of het wel om een echte winkel gaat en niet om een façade die later die dag samen met uw kredietkaartgegevens in rook opgaat. Het is ook mogelijk dat een betrouwbare website is 'aangevallen' en malware op uw computer probeert te installeren. Tip: Blijf uw antivirussoftware regelmatig updaten en wapen u met indringingspreventie die u beschermt tegen 'exploits' die zich vaak schuilhouden op aangevallen websites. 4. Kijk uit voor verdachte mails van vrienden: Vijandige links kunnen komen van uw beste vriend wiens computer werd aangevallen. In zo'n mail zou bijvoorbeeld kunnen staan: "Hoi, kijk eens naar deze eindejaarsverkoop hier!" of "Deze winkel biedt 50% korting op je kerstaankopen!" Door op de link te klikken, wordt u misschien naar een gevaarlijke website gestuurd. Tip: Brengt die vriend u wel vaker op de hoogte van koopjes? Zo niet, stuur een eenvoudig antwoord (liefst niet via die mail) met de vraag: "Was het de bedoeling dat je me dit stuurde?" Als het antwoord "neen" luidt, wist u de mail. Bron: Fortinet