Deze zomer valt het aantal jobs voor studenten met 10 procent terug in vergelijking met vorig jaar, meldt het uitzendkantoor Randstad.

"Heel wat grote industriële bedrijven die traditioneel veel beroep doen op studenten tijdens de zomermaanden hebben aangekondigd dit deze zomer niet te doen", luidt het.

De trend is opmerkelijk, omdat er in het eerste halfjaar nog een stijging was van 5 procent, terwijl er op de totale arbeidsmarkt aanhoudend jobs verloren gingen. De stijging in het eerste halfjaar was volgens Randstad te danken aan de nieuwe studentenwetgeving.

Of de dalende trend van deze zomer doorzet, valt af te wachten. Tijdens het schooljaar werken studenten vooral bij kleine zelfstandigen, zoals een bakker. In de zomer is dat anders. Dan gaan grotere bedrijven op zoek naar studenten om bijvoorbeeld personeel te vervangen dat met vakantie is. Dat blijkt deze zomer dus minder het geval. "Als er geen werk is, of veel minder, kunnen ze geen studenten aannemen", luidt de verklaring.

De studenten die niet meer aan de slag kunnen bij de grotere bedrijven zullen vermoedelijk op andere plaatsen studentenarbeid verrichten. Volgens de bevindingen van Randstad is het duidelijk dat meer studenten geen werk zullen vinden of minder uren zullen werken. Als alternatief gaan ze wellicht klusjes uitvoeren, of gaan babysitten.

Randstad publiceerde donderdag ook zijn studie 'Studenten en werk'. Daaruit blijkt dat vorig jaar 84 procent van alle studenten tussen 15 en 25 jaar aan het werk was. Werken wordt wel ruim beschouwd: van betaalde arbeid in een bedrijf of instelling tot klusjes of vrijwilligerswerk. Het aandeel studenten dat naar eigen zeggen zonder arbeidscontract werkt, stabiliseert op 16 procent. Bij -18-jarigen loopt dat aandeel op tot 30 procent. (BO/Belga)

Deze zomer valt het aantal jobs voor studenten met 10 procent terug in vergelijking met vorig jaar, meldt het uitzendkantoor Randstad. "Heel wat grote industriële bedrijven die traditioneel veel beroep doen op studenten tijdens de zomermaanden hebben aangekondigd dit deze zomer niet te doen", luidt het. De trend is opmerkelijk, omdat er in het eerste halfjaar nog een stijging was van 5 procent, terwijl er op de totale arbeidsmarkt aanhoudend jobs verloren gingen. De stijging in het eerste halfjaar was volgens Randstad te danken aan de nieuwe studentenwetgeving. Of de dalende trend van deze zomer doorzet, valt af te wachten. Tijdens het schooljaar werken studenten vooral bij kleine zelfstandigen, zoals een bakker. In de zomer is dat anders. Dan gaan grotere bedrijven op zoek naar studenten om bijvoorbeeld personeel te vervangen dat met vakantie is. Dat blijkt deze zomer dus minder het geval. "Als er geen werk is, of veel minder, kunnen ze geen studenten aannemen", luidt de verklaring. De studenten die niet meer aan de slag kunnen bij de grotere bedrijven zullen vermoedelijk op andere plaatsen studentenarbeid verrichten. Volgens de bevindingen van Randstad is het duidelijk dat meer studenten geen werk zullen vinden of minder uren zullen werken. Als alternatief gaan ze wellicht klusjes uitvoeren, of gaan babysitten.Randstad publiceerde donderdag ook zijn studie 'Studenten en werk'. Daaruit blijkt dat vorig jaar 84 procent van alle studenten tussen 15 en 25 jaar aan het werk was. Werken wordt wel ruim beschouwd: van betaalde arbeid in een bedrijf of instelling tot klusjes of vrijwilligerswerk. Het aandeel studenten dat naar eigen zeggen zonder arbeidscontract werkt, stabiliseert op 16 procent. Bij -18-jarigen loopt dat aandeel op tot 30 procent. (BO/Belga)