Een kmo of een micro-onderneming verbruikt uiteraard minder stroom dan een groot bedrijf en kan dus ook minder besparen, maar er zijn er wel veel meer. En veel kleintjes maken een grote, weet het NSZ. Net als de vele gezinnen een verschil kunnen maken door op piekmomenten niet te strijken of de wasmachine niet te laten draaien, kunnen kleine inspanningen door vele zelfstandigen ook een impact hebben, luidt het.

'Er zijn een miljoen zelfstandigen', aldus NSZ-woordvoerster Daphne De Keukelaere. 'Als zij een tegemoetkoming zouden krijgen en er kan creatief worden nagedacht over mogelijkheden om stroom te besparen, dan kan dat zeker iets opleveren.' De organisatie heeft geen precieze gegevens over hoeveel megawatt er potentieel bespaard zou kunnen worden door de zelfstandigen. Het NSZ pleit ook voor een btw-tarief van 6 procent op elektriciteit, omdat zelfstandigen nu al de dupe zijn van hogere energieprijzen.

Dat is echter een piste waarover minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) al zei dat er weinig enthousiasme voor bestaat bij de coalitiepartners. Ondernemersorganisatie Unizo stelde enkele dagen geleden een 'energienorm' voor. Daarbij zouden de nettarieven voor elektriciteit voor kmo's geplafonneerd worden tot een maximale afwijking in vergelijking met het gemiddelde van de buurlanden. Ze pleitte voorts voor meer stimuli voor de productie van hernieuwbare energie.

Een kmo of een micro-onderneming verbruikt uiteraard minder stroom dan een groot bedrijf en kan dus ook minder besparen, maar er zijn er wel veel meer. En veel kleintjes maken een grote, weet het NSZ. Net als de vele gezinnen een verschil kunnen maken door op piekmomenten niet te strijken of de wasmachine niet te laten draaien, kunnen kleine inspanningen door vele zelfstandigen ook een impact hebben, luidt het. 'Er zijn een miljoen zelfstandigen', aldus NSZ-woordvoerster Daphne De Keukelaere. 'Als zij een tegemoetkoming zouden krijgen en er kan creatief worden nagedacht over mogelijkheden om stroom te besparen, dan kan dat zeker iets opleveren.' De organisatie heeft geen precieze gegevens over hoeveel megawatt er potentieel bespaard zou kunnen worden door de zelfstandigen. Het NSZ pleit ook voor een btw-tarief van 6 procent op elektriciteit, omdat zelfstandigen nu al de dupe zijn van hogere energieprijzen. Dat is echter een piste waarover minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) al zei dat er weinig enthousiasme voor bestaat bij de coalitiepartners. Ondernemersorganisatie Unizo stelde enkele dagen geleden een 'energienorm' voor. Daarbij zouden de nettarieven voor elektriciteit voor kmo's geplafonneerd worden tot een maximale afwijking in vergelijking met het gemiddelde van de buurlanden. Ze pleitte voorts voor meer stimuli voor de productie van hernieuwbare energie.