Helikopterbedrijf NHV, metaalbewerker FP Metal en technisch textielproducent Zargal zijn de kandidaat-ambassadeurs van West-Vlaanderen. Zij maken kans op de titel Trends Gazellen Ambassadeur, editie 2013.

Ieder jaar pakt Trends uit met de Trends Gazellen, de snelst groeiende bedrijven van de vijf Vlaamse provincies en Brussel. Het bedrijf dat de provinciale of Brusselse rangschikking aanvoert en operationeel onafhankelijk is, wordt kandidaat-ambassadeur. Zo'n bedrijf dingt mee naar de titel Trends Gazellen Ambassadeur, zeg maar het snelst groeiende bedrijf van heel Vlaanderen en Brussel.

In de categorie grote bedrijven is Noordzee Helikopters Vlaanderen (NHV) de West-Vlaamse kandidaat-ambassadeur. Het Oostendse bedrijf verhuurt wereldwijd helikopters en bijhorend personeel voor de meest diverse opdrachten, gaande van transporten naar boorplatformen tot ziekenvervoer. NHV is al 20 jaar actief en klokte het boekjaar 2012 af op een omzet van 60,2 miljoen euro.

Het Gullegemse FP Metal is de West-Vlaamse kandidaat-ambassadeur bij de middelgrote bedrijven. Het metaalbewerkingsbedrijf levert aan de machinebouw, elektronica, verlichting en interieur. "Onze belangrijkste klanten maken nog geen 70 procent van onze omzet uit. Dat maakt ons crisisbestendig," zegt bedrijfsleider Fritz Walcarius. Bij de kleine bedrijven is het Oostendse Zargal de primus. Het bedrijf is producent van technisch textiel. Het maakt onder andere straps, linten die rond grote verpakkingen gedraaid worden.

Op 21 maart weten we of deze drie bedrijven zich Trends Gazellen Ambassadeur mogen noemen. Op de die dag maakt Trends de laureaten bekend in elk van de drie categorieën.

De vijf Vlaamse provincies en Brussel zijn telkens goed voor 200 Gazellen: de 100 snelste groeiers bij de grote bedrijven, de 75 snelste groeiers bij de middelgrote bedrijven en de 25 snelste groeiers bij de kleintjes. Tussen 2007 en 2011 creëerden de 200 West-Vlaamse Gazellen creëerden 4424 banen. Dat is een stuk minder dan bij de vorige editie van de Trends Gazellen, toen we de periode 2006-'10 bekeken. Toen zorgde de Gazellen voor 5059 nieuwe jobs. De grootse werkgever van West-Vlaanderen is Westvlees, specialist in varkensvlees, goed voor 977 jobs in 2011.

85 procent van de 175 grote en middelgrote Gazellen van West-Vlaanderen zijn in Belgische handen. Het verschil met Vlaams-Brabant is opvallend. Daar worden slechts 42 procent van de grote en middelgrote Gazellen gecontroleerd door landgenoten.

Helikopterbedrijf NHV, metaalbewerker FP Metal en technisch textielproducent Zargal zijn de kandidaat-ambassadeurs van West-Vlaanderen. Zij maken kans op de titel Trends Gazellen Ambassadeur, editie 2013.Ieder jaar pakt Trends uit met de Trends Gazellen, de snelst groeiende bedrijven van de vijf Vlaamse provincies en Brussel. Het bedrijf dat de provinciale of Brusselse rangschikking aanvoert en operationeel onafhankelijk is, wordt kandidaat-ambassadeur. Zo'n bedrijf dingt mee naar de titel Trends Gazellen Ambassadeur, zeg maar het snelst groeiende bedrijf van heel Vlaanderen en Brussel. In de categorie grote bedrijven is Noordzee Helikopters Vlaanderen (NHV) de West-Vlaamse kandidaat-ambassadeur. Het Oostendse bedrijf verhuurt wereldwijd helikopters en bijhorend personeel voor de meest diverse opdrachten, gaande van transporten naar boorplatformen tot ziekenvervoer. NHV is al 20 jaar actief en klokte het boekjaar 2012 af op een omzet van 60,2 miljoen euro. Het Gullegemse FP Metal is de West-Vlaamse kandidaat-ambassadeur bij de middelgrote bedrijven. Het metaalbewerkingsbedrijf levert aan de machinebouw, elektronica, verlichting en interieur. "Onze belangrijkste klanten maken nog geen 70 procent van onze omzet uit. Dat maakt ons crisisbestendig," zegt bedrijfsleider Fritz Walcarius. Bij de kleine bedrijven is het Oostendse Zargal de primus. Het bedrijf is producent van technisch textiel. Het maakt onder andere straps, linten die rond grote verpakkingen gedraaid worden. Op 21 maart weten we of deze drie bedrijven zich Trends Gazellen Ambassadeur mogen noemen. Op de die dag maakt Trends de laureaten bekend in elk van de drie categorieën. De vijf Vlaamse provincies en Brussel zijn telkens goed voor 200 Gazellen: de 100 snelste groeiers bij de grote bedrijven, de 75 snelste groeiers bij de middelgrote bedrijven en de 25 snelste groeiers bij de kleintjes. Tussen 2007 en 2011 creëerden de 200 West-Vlaamse Gazellen creëerden 4424 banen. Dat is een stuk minder dan bij de vorige editie van de Trends Gazellen, toen we de periode 2006-'10 bekeken. Toen zorgde de Gazellen voor 5059 nieuwe jobs. De grootse werkgever van West-Vlaanderen is Westvlees, specialist in varkensvlees, goed voor 977 jobs in 2011. 85 procent van de 175 grote en middelgrote Gazellen van West-Vlaanderen zijn in Belgische handen. Het verschil met Vlaams-Brabant is opvallend. Daar worden slechts 42 procent van de grote en middelgrote Gazellen gecontroleerd door landgenoten.