Via detachering kunnen buitenlandse werknemers tijdelijk in België komen werken. Ze moeten dan wel onze loon- en arbeidsvoorwaarden naleven, maar sociale bijdragen mogen ze gedurende twee jaar blijven betalen in hun land van herkomst.

"Vaak liggen die sociale bijdragen een stuk lager dan in België, waardoor het voor werkgevers financieel interessant is om gedetacheerde werknemers in te schakelen", luidt het. "De bedoeling van het systeem was evenwel om buitenlandse arbeidskrachten aan te trekken op basis van hun expertise en knowhow, niet omdat zij goedkoper zijn."

Raskin en Stevens willen het vrij verkeer van diensten "zeker niet in twijfel trekken". "Maar dat betekent niet dat de Europese regels perfect zijn", klinkt het.

Vorig jaar werden via het Limosa-systeem 460.000 aangiftes gedaan van werkgevers dat ze een werknemer naar België detacheren. Dat is volgens de N-VA'ers bijna een verdubbeling ten opzichte van 2010. De meeste aangiftes kwamen uit Nederland, gevolgd door Polen, Portugal en Roemenië.

"Je gaat mij niet wijsmaken dat het in die 460.000 gevallen telkens om een korte dienstverrichting ging, waarbij buitenlandse knowhow vereist was", aldus Stevens.

De twee N-VA-parlementsleden lanceren daarom het idee om de maximale termijn van detachering te beperken tot 3 maanden per jaar. "Vandaag gaat het om maximaal 24 maanden. Dat is echt niet meer tijdelijk." (Belga/WK)

Via detachering kunnen buitenlandse werknemers tijdelijk in België komen werken. Ze moeten dan wel onze loon- en arbeidsvoorwaarden naleven, maar sociale bijdragen mogen ze gedurende twee jaar blijven betalen in hun land van herkomst. "Vaak liggen die sociale bijdragen een stuk lager dan in België, waardoor het voor werkgevers financieel interessant is om gedetacheerde werknemers in te schakelen", luidt het. "De bedoeling van het systeem was evenwel om buitenlandse arbeidskrachten aan te trekken op basis van hun expertise en knowhow, niet omdat zij goedkoper zijn." Raskin en Stevens willen het vrij verkeer van diensten "zeker niet in twijfel trekken". "Maar dat betekent niet dat de Europese regels perfect zijn", klinkt het. Vorig jaar werden via het Limosa-systeem 460.000 aangiftes gedaan van werkgevers dat ze een werknemer naar België detacheren. Dat is volgens de N-VA'ers bijna een verdubbeling ten opzichte van 2010. De meeste aangiftes kwamen uit Nederland, gevolgd door Polen, Portugal en Roemenië. "Je gaat mij niet wijsmaken dat het in die 460.000 gevallen telkens om een korte dienstverrichting ging, waarbij buitenlandse knowhow vereist was", aldus Stevens. De twee N-VA-parlementsleden lanceren daarom het idee om de maximale termijn van detachering te beperken tot 3 maanden per jaar. "Vandaag gaat het om maximaal 24 maanden. Dat is echt niet meer tijdelijk." (Belga/WK)