De Zweedse Handelsbanken heeft onverwacht zijn CEO - na amper 18 maanden - ontslagen als topman van een van Europa's meest succesvolle banken.

Het bestuur van de Zweedse bank, onder leiding van de voormalige CEO Par Boman, heeft unaniem beslist om zijn opvolger Frank Vang-Jensen met onmiddellijke ingang te vervangen door Anders Bouvin, het voormalige hoofd van de Britse afdeling van Handelsbanken.

In een mededeling benadrukt de bank dat de wissel 'uitsluitend te maken heeft met het individu', en dat de bank sterk staat en haar langetermijndoelstellingen blijft behouden.

De Deen Frank Vang-Jenssen wordt door de raad van bestuur van de bank omschreven als een 'uitstekend leider en manager', die evenwel 'niet voldeed aan de eisen die worden gesteld aan een CEO van Handelsbanken'.

Volgens Boman moeten 'alle managers bij Handelsbanken in grote mate autonoom kunnen beslissen, wat een speciaal type leiderschap vereist, 'aanzienlijk complexer dan het traditionele management'.

Handelsbanken staat bekend om zijn sterk gedecentraliseerd model.

De nieuwe CEO Anders Bouvin, die bij de bank ruim 30 dienstjaren achter de rug heeft, is mee verantwoordelijk voor de forse groei in het Verenigd Koninkrijk, waar de Zweedse bank intussen meer dan 200 vestigingen telt, wat overeenstemet met een zesvoudige toename in het afgelopen decennium.

De Zweedse geldschieter heeft al laten weten dat ze verbonden blijft met het Verenigd Koninkrijk, ondanks het brexit-referendum dat de Britten uit de Europese Unie leidt.

Het Handelsbanken-aandeel daalde onder leiding van de pas ontslagen Vang-Jenssen met 10 procent in 18 maanden tijd. (FT/BO)

De Zweedse Handelsbanken heeft onverwacht zijn CEO - na amper 18 maanden - ontslagen als topman van een van Europa's meest succesvolle banken.Het bestuur van de Zweedse bank, onder leiding van de voormalige CEO Par Boman, heeft unaniem beslist om zijn opvolger Frank Vang-Jensen met onmiddellijke ingang te vervangen door Anders Bouvin, het voormalige hoofd van de Britse afdeling van Handelsbanken. In een mededeling benadrukt de bank dat de wissel 'uitsluitend te maken heeft met het individu', en dat de bank sterk staat en haar langetermijndoelstellingen blijft behouden.De Deen Frank Vang-Jenssen wordt door de raad van bestuur van de bank omschreven als een 'uitstekend leider en manager', die evenwel 'niet voldeed aan de eisen die worden gesteld aan een CEO van Handelsbanken'.Volgens Boman moeten 'alle managers bij Handelsbanken in grote mate autonoom kunnen beslissen, wat een speciaal type leiderschap vereist, 'aanzienlijk complexer dan het traditionele management'. Handelsbanken staat bekend om zijn sterk gedecentraliseerd model.De nieuwe CEO Anders Bouvin, die bij de bank ruim 30 dienstjaren achter de rug heeft, is mee verantwoordelijk voor de forse groei in het Verenigd Koninkrijk, waar de Zweedse bank intussen meer dan 200 vestigingen telt, wat overeenstemet met een zesvoudige toename in het afgelopen decennium. De Zweedse geldschieter heeft al laten weten dat ze verbonden blijft met het Verenigd Koninkrijk, ondanks het brexit-referendum dat de Britten uit de Europese Unie leidt.Het Handelsbanken-aandeel daalde onder leiding van de pas ontslagen Vang-Jenssen met 10 procent in 18 maanden tijd. (FT/BO)