‘Werkloosheid in Vlaanderen gehalveerd, in Wallonië en Brussel blijft ze ‘structureel’ hoog’

© belga

In 33 jaar tijd is de werkloosheid in Vlaanderen gehalveerd, terwijl ze in Wallonië even hoog bleef. In Brussel werd het probleem alleen maar groter.

Sinds 1983 is de werkloosheid in Wallonië nagenoeg niet gedaald en nam ze zelf toe in Brussel. In Vlaanderen halveerde de werkloosheid in die periode, blijkt maandag uit een studie van het Waals instituut voor statistiek (Iweps) in de kranten van Sudpresse.

De Vlaamse werkloosheidsgraad daalde van 10,7 procent in 1983 tot 5,2 procent in 2015. In Wallonië bleef de werkloosheidsgraad zo goed als ongewijzigd op 12 procent, terwijl dat percentage in Brussel toenam met 43 procent tot 17,5 procent.

“In 1983 lagen de Vlaamse (10,7 procent) en Waalse werkloosheidsgraad (13,5 procent) slechts 3 procentpunten uit elkaar. De Brusselse werkloosheidsgraad bevond zich daartussen (12,2 procent).

“In 2015 is het verschil tussen Vlaanderen en Wallonië opgelopen tot 7 punten. En, erger nog, het verschil tussen Vlaanderen en Brussel bedraagt ondertussen meer dan 12 punten”, aldus Béatrice Van Haeperen van Iweps.

Iweps omschrijft de werkloosheid in Wallonië en Brussel als ‘structureel’, wat onder meer te wijten is aan te hoge lonen, een te laag opleidingsniveau dat niet voldoet voor bedrijven, en een gebrek aan mobiliteit van de werknemers.

Volgens de studie lopen jongeren duidelijk meer risico om in de werkloosheid te belanden. In Wallonië bedraagt dat risico 30 procent, of driemaal hoger dan bij volwassenen (10 procent). In Brussel bedraagt de verhouding 32 procent tegenover 15 procent in het nadeel van de jongeren. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content