400 miljard dollar aan voedsel gaat er ieder jaar wereldwijd verloren, dat blijkt uit een onderzoek van de Britse non-profitorganisatie Waste & Resources Action Programme (WRAP).

Azië herbergt de grootste verspillers gevolgd door Europa en Noord-Amerika. Volgens de organisaties kan de wereldbevolking gemakkelijk een honderdtal miljard euro besparen als ze behoedzaam omspringt met haar voedsel.

"Praktische veranderingen zoals de temperatuur van de koelkast lager zetten of de producten beter verpakken kunnen een enorme duit in het zakje doen", vertelt WRAP. Daarbij haalt de organisatie de problematiek in de derdewereldlanden aan. "Eén vierde van de voedselverspilling zou in die landen kunnen vermeden worden door betere koelinstallaties."

WRAP wijst niet uitsluitend met de vinger naar de consumenten, ook de producenten kunnen stappen ondernemen om de verspilling een halt toe te roepen. Rottende groenten en fruit op het veld en voedsel dat beschadigd wordt tijdens de verwerking en distributie zijn twee elementen die bedrijven strikt moeten opvolgen.

Volgens recente cijfers van de Verenigde Naties gaat 415 miljard ton voedsel verloren voor het zelfs de landbouwgronden verlaat. Nog eens 600 miljard ton verdwijnt in de vuilbak voor het op de bord van de consument terechtkomt. (CNN/NS)

400 miljard dollar aan voedsel gaat er ieder jaar wereldwijd verloren, dat blijkt uit een onderzoek van de Britse non-profitorganisatie Waste & Resources Action Programme (WRAP). Azië herbergt de grootste verspillers gevolgd door Europa en Noord-Amerika. Volgens de organisaties kan de wereldbevolking gemakkelijk een honderdtal miljard euro besparen als ze behoedzaam omspringt met haar voedsel. "Praktische veranderingen zoals de temperatuur van de koelkast lager zetten of de producten beter verpakken kunnen een enorme duit in het zakje doen", vertelt WRAP. Daarbij haalt de organisatie de problematiek in de derdewereldlanden aan. "Eén vierde van de voedselverspilling zou in die landen kunnen vermeden worden door betere koelinstallaties."WRAP wijst niet uitsluitend met de vinger naar de consumenten, ook de producenten kunnen stappen ondernemen om de verspilling een halt toe te roepen. Rottende groenten en fruit op het veld en voedsel dat beschadigd wordt tijdens de verwerking en distributie zijn twee elementen die bedrijven strikt moeten opvolgen. Volgens recente cijfers van de Verenigde Naties gaat 415 miljard ton voedsel verloren voor het zelfs de landbouwgronden verlaat. Nog eens 600 miljard ton verdwijnt in de vuilbak voor het op de bord van de consument terechtkomt. (CNN/NS)