Warren Buffett: ‘Verlies nooit geld’

© reuters

‘Regel nummer 1: Verlies nooit geld. Regel nummer 2: Vergeet regel nummer 1 niet.’ Dat is het motto van Warren Buffett, CEO van Berkshire Hathaway. Met een vermogen van 70,9 miljard dollar staat Buffett al sinds 2008 op de derde plaats van de rijkste mannen ter wereld.

In de zomerreeks ‘Opmerkelijke quotes van CEO’s’ brengen we het portret van enkele wereldberoemde topondernemers. Vandaag: miljardair-investeerder Warren Buffett

Warren Edward Buffett, geboren op 30 augustus 1930 in Omaha, Nebraska, is niet alleen de CEO en grootste aandeelhouder van Berkshire Hathaway, hij is ook de meest succesvolle investeerder van de twintigste eeuw. Op jonge leeftijd werd al duidelijk dat Buffett een gave had voor financiële zaken: het wiskundige wonderkind kon zonder problemen hele kolommen cijfers in zijn hoofd opslaan.

Eerste investering

Op zijn elfde maakte Buffett zijn eerste investering. Hij kocht zes aandelen van Cities Service Preffered voor 38 dollar per stuk, drie voor zichzelf en drie voor zijn zus. De aandelen daalden tot 27 dollar, maar Buffett wachtte tot ze 40 dollar waard waren. Hij verkocht zijn aandelen met een kleine winst, waarvan hij snel spijt had, toen ze niet veel later omhoog gingen tot 200 dollar per aandeel. Hij geeft zelf aan dat hij toen geleerd heeft om geduld te hebben bij investeringen. Al vergat hij zijn regel niet en is hij geen geld verloren.

Toen Buffett dertien was, had hij zijn eigen bedrijfje. Hij ging van deur tot deur om kauwgom, Coca-Cola en magazines te verkopen. Daarbovenop werkte hij in zijn grootvaders supermarkt en verkocht golfballen, postzegels en autootjes. Als vijftienjarige verdiende hij meer dan 175 dollar per maand door de Washington Post te leveren en verkocht hij tips op de paardenrace. In 1944 vulde hij zijn eerste belastingsaangifte in en vroeg hij 38 dollar belastingaftrek voor het gebruik van zijn fiets en horloge voor zijn krantenronde, wat hij ook kreeg.

Flipperkast

In 1945 kochten Buffett en een vriend een flipperkast voor 25 dollar. Ze plaatsten de machine in een kapperszaak, en binnen een paar maanden waren de jongens de trotse eigenaars van flipperkasten in drie verschillende kapperszaken. Later dat jaar verkochten ze hun bedrijfje voor 1200 dollar.

Toen hij 14 was kocht Buffett met zijn spaargeld een boerderij voor 1200 dollar. Het was een lap grond van 40 hectare, en toen hij op 20-jarige leeftijd afstudeerde van de universiteit, had hij er meer dan 96 000 dollar mee verdiend. Door zijn investeringen in kleine bedrijfjes, kreeg hij de bijnaam ‘Orakel van Omaha’.

Buffett was amper 16 jaar oud toen hij business ging studeren aan de Universiteit van Pennsyvania. Hij stapte na twee jaar over naar de Universiteit van Nebraska-Lincoln en studeerde op zijn negentiende al af met een bachelor in zakelijke administratie. Op de Columbia Business School haalde hij vervolgens in 1951 een master economie.

Textielfabriek

Van 1951 tot 1954 werkte Buffett als salesman bij Buffett-Falk & Co., van 1954 tot 1956 bij Graham-Newman Corp als analyst, waar hij zelfs aanbood gratis te werken. Uiteindelijk was zijn startloon 12 000 dollar per jaar, aangepast aan de inflatie zou dat nu zo’n 105 000 dollar zijn.

Vervolgens richtte hij Buffett Partnership op en sinds 1962 kon Buffett zichzelf een miljonair noemen. Hij voegde zijn partnerschappen samen en investeerde begin 1970 in een textielfabriek: Berkshire Hathaway Inc. Chairman. Hij werd grootste aandeelhouder en CEO. Daarnaast volgde hij een cursus om te leren spreken voor een publiek en gaf tussendoor les aan de Universiteit van Nebraska-Omaha. De gemiddelde leeftijd van zijn studenten was meer dan twee keer zijn eigen leeftijd.

Buffett sloot zich bovendien aan bij het bestuur van de Washington Post Company en nam de Buffalo Evening News over voor 32,5 miljoen dollar. In 1988 begon Buffett aandelen van de Coca-Cola Company op te kopen, tot hij 7 procent bezat voor 1,2 miljard dollar. Biljonair werd Buffett van zodra Berkshire Hathaway eersteklas aandelen begon te verkopen terwijl de markt sloot aan 7,175 dollar. De aandelen waren 200 000 dollar per stuk waard. Hoewel er in 2012 prostaatkanker bij hem vastgesteld werd, bleef de man verder werken. ‘Ik voel me goed en mijn energielevel ligt op 100 procent’, zei hij toen.

Papiertjes

Ondertussen legde Buffett samen met Bill Gates een eed af om voor hun dood minstens de helft van hun vermogen aan het goede doel te schenken. Ze sporen meer miljardairs aan om die toegeving te doen. ‘Er is geen Forbes 400 op het kerkhof’, aldus Buffet. Hij zegt 99 procent van zijn vermogen te zullen schenken, waarvan 85 procent aan de Bill en Melinda Dates Foundation. Dat zou het grootste bedrag worden dat ooit aan het goede doel geschonken is in de Verenigde Staten.

Buffett heeft dan ook nooit echt veel om geld gegeven. ‘Ik heb allemaal stukjes papier die ik in consumptie om kan zetten. Dat doe ik niet. Er is niks materieels dat ik wil en als mijn vrouw en ik sterven, gaan al die papiertjes naar het goede doel’, zei hij ooit.

Ook van zijn kinderen verwacht Buffett dan ook dat ze zelf hun brood verdienen. Mensen die rijk geboren worden, noemt hij ‘leden van de gelukkige spermaclub’. Buffett zou zelfs geweigerd hebben om zijn dochter geld te lenen voor een nieuwe keuken. (MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content