China telt dit jaar 315 dollarmiljardairs, dat zijn er 64 meer dan in 2012. De rijkste onder hen is Wang Jianlin, de topman van het vastgoedconglomeraat Dalian Wanda Group.

Dat blijkt uit een studie van het onderzoeksinstituut Hurun. Het is voor het eerst dat het aantal dollarmiljardairs in China de symbolische grens van 300 overschrijdt.

De gemiddelde rijkdom van de 1.000 rijkste Chinezen bedraagt 1,04 miljard dollar. De meesten danken hun toegenomen vermogen aan de vastgoedsector.

Wang Jianlin

Net als het Amerikaanse zakenblad Forbes plaatst Hurun Wang Jianlin, de topman van het conglomeraat Dalian Wanda Group, helemaal bovenaan de lijst. Hurun schat zijn vermogen op 22 miljard dollar, Forbes houdt het op 14 miljard dollar.

Dalian Wanda Group is vooral een vastgoedgroep (met 72 shoppingcentra en 40 vijfsterrenhotels in China), maar het conglomeraat herbergt onder andere ook detailhandelactiviteiten. De groep is ook internationaal actief, ze kocht bijvoorbeeld de Amerikaanse bioscoopketen AMC en recent nog de Britse producent van luxejachten Sunseeker. Bovendien zou de groep ook plannen hebben om in België te investeren.

Dankzij de heropleving van de Chinese vastgoedmarkt is het vermogen van Jianlin fors gestegen tegenover het klassement van vorig jaar. Hij stond toen op de derde plaats met een fortuin van 'amper' 8 miljard dollar, maar heeft nu Zong Qinghou, baas van de drankengroep Wahaha, van de troon gestoten. Het vermogen van Qinghou wordt geschat op 11 miljard dollar.

Lei Jun, de eigenaar van de mobiele telefoons Xiaomi, is de snelste stijger in de rangschikking. Zijn vermogen verzevenvoudigde in een jaar tot 2,6 miljard dollar.

China telt dit jaar 315 dollarmiljardairs, dat zijn er 64 meer dan in 2012. De rijkste onder hen is Wang Jianlin, de topman van het vastgoedconglomeraat Dalian Wanda Group. Dat blijkt uit een studie van het onderzoeksinstituut Hurun. Het is voor het eerst dat het aantal dollarmiljardairs in China de symbolische grens van 300 overschrijdt. De gemiddelde rijkdom van de 1.000 rijkste Chinezen bedraagt 1,04 miljard dollar. De meesten danken hun toegenomen vermogen aan de vastgoedsector. Wang Jianlin Net als het Amerikaanse zakenblad Forbes plaatst Hurun Wang Jianlin, de topman van het conglomeraat Dalian Wanda Group, helemaal bovenaan de lijst. Hurun schat zijn vermogen op 22 miljard dollar, Forbes houdt het op 14 miljard dollar. Dalian Wanda Group is vooral een vastgoedgroep (met 72 shoppingcentra en 40 vijfsterrenhotels in China), maar het conglomeraat herbergt onder andere ook detailhandelactiviteiten. De groep is ook internationaal actief, ze kocht bijvoorbeeld de Amerikaanse bioscoopketen AMC en recent nog de Britse producent van luxejachten Sunseeker. Bovendien zou de groep ook plannen hebben om in België te investeren. Dankzij de heropleving van de Chinese vastgoedmarkt is het vermogen van Jianlin fors gestegen tegenover het klassement van vorig jaar. Hij stond toen op de derde plaats met een fortuin van 'amper' 8 miljard dollar, maar heeft nu Zong Qinghou, baas van de drankengroep Wahaha, van de troon gestoten. Het vermogen van Qinghou wordt geschat op 11 miljard dollar. Lei Jun, de eigenaar van de mobiele telefoons Xiaomi, is de snelste stijger in de rangschikking. Zijn vermogen verzevenvoudigde in een jaar tot 2,6 miljard dollar.