Waarom Jos Clijsters ‘ja’ zegt tegen Dexia

© belga

Je bent 61 jaar en als bankier op het nippertje ontsnapt aan het Fortis-debacle, en toch zeg je meteen ‘ja’ op het voorstel om Dexia Bank België te leiden. Jos Clijsters zet zijn persoonlijke reputatie op het spel. In Trends legt hij uit waarom hij de job aannam.

In een gesprek met Trends zegt Jos Clijsters, die vorige week Stefaan Decraene opvolgde als directievoorzitter van Dexia Bank België, dat hij in de eerste plaats zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid wilde opnemen: “Achter deze bank staan 10.000 mensen en hun gezinnen. Ik was me bewust van de gevaren voor deze organisatie in onrustige tijden. Ik had het eerder bij Fortis gezien. Als je in een moeilijke situatie zit, is er niets erger dan een gebrek aan leiding. Het was belangrijk om heel snel voor continuïteit te zorgen.”

Maar er is meer. Clijsters gelooft in een toekomst voor Dexia. En dat is meer dan een louter emotionele geloofsbelijdenis of vertrouwenskwestie. Tegen Trends geeft hij twee objectieve indicatoren die hem sterken in de overtuiging dat Dexia door deze moeilijke periode geraakt.

“Het probleem van Dexia is het verleden dat de groep meesleurt en dat moet geregeld worden. Ik kan niet in detail treden, maar de afbouw van de balans en van de kortetermijnfinanciering moet sneller”. In de eerste jaarhelft versnelde Dexia zijn deleverage-programma al, en nam daarvoor een provisie van 3,6 miljard euro. Samen met de afwaardering van Griekse obligaties resulteerde dat eind juni in een verlies van 4 miljard euro.

Of de afbouw zal leiden tot bijkomende waardeverminderingen en verliezen, kan Clijsters niet zeggen: “De ironie is dat we dat niet zelf in de hand hebben. De kosten van de schuldafbouw worden veel meer bepaald door de evoluties op de financiële markten dan door ons. Als de marktomstandigheden verbeteren, kost het weinig. Als de markten niet aantrekken, kost het meer.”

Een tweede factor die Clijsters naar voor schuift om zijn geloof in Dexia te staven is zijn voornemen om de efficiëntie van de groep te verhogen: “Banken moeten kostenefficiënt zijn, zeker banken uit een klein land als België. Die houding gaan we cultiveren. Efficiënt werken is een van de assen waarop we zullen werken.” Het woord herstructureren neemt hij niet in de mond, maar hij verwacht van zijn personeel wel de nodige flexibiliteit: “We staan voor de uitdaging een aantal moderniseringsprocessen te versnellen.” (PC)

Lees het volledige gesprek met Jos Clijsters in Trends van donderdag 15 september.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content