Volgens een rapport van het Amerikaanse ministerie van Werk kwamen er in de VS in oktober 151.000 nieuwe banen bij, terwijl analisten rekening hielden met een toename met 60.000. In september gingen nog 41.000 banen verloren.

De jobgroei komt met 159.000 eenheden volledig op rekening van de privésector, wat overeenstemt met de grootste toename sinds april. Bij de overheid sneuvelen 8.000 jobs. De werkloosheidsgraad blijft haperen op 9,6 procent. Analistenverwachtingen schommelden tussen de 9,5 en 9,7 procent.

In een reactie noemt president Obama de banengroei bemoedigend maar onvoldoende. Daarvoor ligt de werkloosheidsgraad op een veel te hoog peil, luidt het. De torenhoge werkloosheid ligt aan de basis van de recente nederlaag van de Democraten (de partij van de president) tijdens de tussentijdse verkiezingen in de VS.

Het positieve banenrapport is in ieder geval een schrale troost voor de langdurige werklozen. Het leger werklozen dat langer dan 27 weken zonder werk zit, is namelijk toegenomen tot 41 procent van het totaal aantal werklozen.

Sinds het uitbreken van de grootste recessie sinds de jaren dertig gingen in de VS ongeveer 8 miljoen banen verloren.

Op woensdag 3 november besliste de Amerikaanse centrale bank (Fed) om 600 miljard dollar extra in de economie te pompen. Die stimulusmaatregel zou voor een kentering moeten zorgen voor de slabakkende economie.

(bron: belga/bloomberg)

Volgens een rapport van het Amerikaanse ministerie van Werk kwamen er in de VS in oktober 151.000 nieuwe banen bij, terwijl analisten rekening hielden met een toename met 60.000. In september gingen nog 41.000 banen verloren.De jobgroei komt met 159.000 eenheden volledig op rekening van de privésector, wat overeenstemt met de grootste toename sinds april. Bij de overheid sneuvelen 8.000 jobs. De werkloosheidsgraad blijft haperen op 9,6 procent. Analistenverwachtingen schommelden tussen de 9,5 en 9,7 procent. In een reactie noemt president Obama de banengroei bemoedigend maar onvoldoende. Daarvoor ligt de werkloosheidsgraad op een veel te hoog peil, luidt het. De torenhoge werkloosheid ligt aan de basis van de recente nederlaag van de Democraten (de partij van de president) tijdens de tussentijdse verkiezingen in de VS. Het positieve banenrapport is in ieder geval een schrale troost voor de langdurige werklozen. Het leger werklozen dat langer dan 27 weken zonder werk zit, is namelijk toegenomen tot 41 procent van het totaal aantal werklozen.Sinds het uitbreken van de grootste recessie sinds de jaren dertig gingen in de VS ongeveer 8 miljoen banen verloren.Op woensdag 3 november besliste de Amerikaanse centrale bank (Fed) om 600 miljard dollar extra in de economie te pompen. Die stimulusmaatregel zou voor een kentering moeten zorgen voor de slabakkende economie. (bron: belga/bloomberg)