De 52-jarige Dekeyser was van 1995 tot midden 2012 co-managing director van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB), het lanceerplatform voor spin-offs als Devgen en Ablynx. Sinds zijn vertrek is hij managing partner van het LSP Health Economics Fund (LSP-HEF), een nieuw fonds van de Nederlandse risicokapitaalverschaffer Life Sciences Partners (LSP). Het jonge fonds focust op bedrijven die werken op medische toestellen, diagnostica en medische IT en met hun producten vooral kosten in de gezondheidszorg moeten besparen.

LSP-HEF kende een droomstart, want als eerste investeerders werden de Nederlandse zorgverzekeraars Achmea en Menzis gestrikt. Zij telden respectievelijk 50 en 10 miljoen euro neer. Daarnaast zitten ook een Duitse en een Franse zorgverzekeraar in het kapitaal, en komt 40 miljoen euro van begoede families die via zogenoemde family offices en vermogensbeheerders zijn ingestapt. Namen van de Belgische familiale investeerders mag Dekeyser niet geven. "Maar het zijn niet de usual suspects, zoals een Rudi Mariën."

LSP-HEF investeert in Europa en de VS, mogelijk ook in Canada, in bedrijven in een latere fase van ontwikkeling, zegt Dekeyser. Het Zwitsers-Mechelse Biocartis van Rudi Pauwels bijvoorbeeld komt dus in principe in aanmerking. Per onderneming legt LSP-HEF tot 10 miljoen euro op tafel. Maar het vormt altijd een syndicaat met concullega's om de eigen investering te leveragen.

Dekeyser en zijn fondsmanagers hebben de voorbije twaalf maanden 301 ondernemingsplannen gekregen en geëvalueerd. Van slechts twee worden volop de boeken bekeken, twee andere hinken iets verder achterop. "Ik verwacht dat we tegen juni drie nieuwe investeringen zullen hebben, een IJslands, een Zwitsers en een Amerikaans bedrijf." Die dossiers komen bovenop de investering in het Amerikaanse IlluminOSS die al kort na de lancering van LSP-HEF afgerond werd.

U leest het volledige artikel over Rudy Dekeyser deze week in Trends.

De 52-jarige Dekeyser was van 1995 tot midden 2012 co-managing director van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB), het lanceerplatform voor spin-offs als Devgen en Ablynx. Sinds zijn vertrek is hij managing partner van het LSP Health Economics Fund (LSP-HEF), een nieuw fonds van de Nederlandse risicokapitaalverschaffer Life Sciences Partners (LSP). Het jonge fonds focust op bedrijven die werken op medische toestellen, diagnostica en medische IT en met hun producten vooral kosten in de gezondheidszorg moeten besparen. LSP-HEF kende een droomstart, want als eerste investeerders werden de Nederlandse zorgverzekeraars Achmea en Menzis gestrikt. Zij telden respectievelijk 50 en 10 miljoen euro neer. Daarnaast zitten ook een Duitse en een Franse zorgverzekeraar in het kapitaal, en komt 40 miljoen euro van begoede families die via zogenoemde family offices en vermogensbeheerders zijn ingestapt. Namen van de Belgische familiale investeerders mag Dekeyser niet geven. "Maar het zijn niet de usual suspects, zoals een Rudi Mariën." LSP-HEF investeert in Europa en de VS, mogelijk ook in Canada, in bedrijven in een latere fase van ontwikkeling, zegt Dekeyser. Het Zwitsers-Mechelse Biocartis van Rudi Pauwels bijvoorbeeld komt dus in principe in aanmerking. Per onderneming legt LSP-HEF tot 10 miljoen euro op tafel. Maar het vormt altijd een syndicaat met concullega's om de eigen investering te leveragen. Dekeyser en zijn fondsmanagers hebben de voorbije twaalf maanden 301 ondernemingsplannen gekregen en geëvalueerd. Van slechts twee worden volop de boeken bekeken, twee andere hinken iets verder achterop. "Ik verwacht dat we tegen juni drie nieuwe investeringen zullen hebben, een IJslands, een Zwitsers en een Amerikaans bedrijf." Die dossiers komen bovenop de investering in het Amerikaanse IlluminOSS die al kort na de lancering van LSP-HEF afgerond werd. U leest het volledige artikel over Rudy Dekeyser deze week in Trends.