Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) communiceerde vrijdag de maandelijkse werkloosheidscijfers.

Het aantal werkzoekenden lag eind juli ruim 25.000 eenheden hoger dan in juni. Die stijging is niet abnormaal, luidt het bij de Vlaamse arbeidsbemiddelingsdienst VDAB.

"Elk jaar zien we in juli het fenomeen van de afgestudeerden die zich massaal inschrijven."

Maar ook op jaarbasis - dus tegenover juli 2013 - is er een stijging. Die toename bedraagt 4 procent, wat overeenstemt met bijna 9.500 werkzoekenden.

In absolute aantallen staat het aantal werkzoekenden zelfs op het hoogste peil sinds september 2005, toen er 248.624 werkzoekenden geteld werden.

Wat de cijfers in juli betreft, zijn er opvallende verschillen tussen de verschillende leeftijdscategorieën. Zo steeg het aantal werkzoekende 50-plussers met 11 procent tegenover juli vorig jaar (een gevolg van het optrekken van de leeftijdsgrens voor een maxi-vrijstelling tot 60 jaar) en het aantal 25- tot 50-jarigen met 4 procent.

De jeugdwerkloosheid daarentegen (-2,7 procent) daalt opnieuw onder het peil van vorig jaar, klint het in een persbericht van Muyters. De Vlaamse minister wijst er ook op dat de toename van het aantal werkzoekenden sinds begin dit jaar aan het afremmen is. "Het jaarverschil loopt terug van +11,5 procent in januari tot 4 procent in juli", aldus Muyters. In Wallonië waren er eind juli 228.335 werkzoekenden, 3.422 minder dan in juli 2013. De werkloosheidsgraad bedraagt er 14,5 procent, liet Waalse arbeidsbemiddelaar Forem vrijdag in een afzonderlijk persbericht weten. (Belga/BO)

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) communiceerde vrijdag de maandelijkse werkloosheidscijfers. Het aantal werkzoekenden lag eind juli ruim 25.000 eenheden hoger dan in juni. Die stijging is niet abnormaal, luidt het bij de Vlaamse arbeidsbemiddelingsdienst VDAB. "Elk jaar zien we in juli het fenomeen van de afgestudeerden die zich massaal inschrijven." Maar ook op jaarbasis - dus tegenover juli 2013 - is er een stijging. Die toename bedraagt 4 procent, wat overeenstemt met bijna 9.500 werkzoekenden. In absolute aantallen staat het aantal werkzoekenden zelfs op het hoogste peil sinds september 2005, toen er 248.624 werkzoekenden geteld werden. Wat de cijfers in juli betreft, zijn er opvallende verschillen tussen de verschillende leeftijdscategorieën. Zo steeg het aantal werkzoekende 50-plussers met 11 procent tegenover juli vorig jaar (een gevolg van het optrekken van de leeftijdsgrens voor een maxi-vrijstelling tot 60 jaar) en het aantal 25- tot 50-jarigen met 4 procent. De jeugdwerkloosheid daarentegen (-2,7 procent) daalt opnieuw onder het peil van vorig jaar, klint het in een persbericht van Muyters. De Vlaamse minister wijst er ook op dat de toename van het aantal werkzoekenden sinds begin dit jaar aan het afremmen is. "Het jaarverschil loopt terug van +11,5 procent in januari tot 4 procent in juli", aldus Muyters. In Wallonië waren er eind juli 228.335 werkzoekenden, 3.422 minder dan in juli 2013. De werkloosheidsgraad bedraagt er 14,5 procent, liet Waalse arbeidsbemiddelaar Forem vrijdag in een afzonderlijk persbericht weten. (Belga/BO)