Verdeeldheid binnen Syriza vreet aan Tsipras: referendum mogelijk

© reuters

Mogelijk volgt er binnenkort weer een referendum in Griekenland. Ditmaal staat de eendracht binnen de regerende Syriza-partij van premier Tsipras ter discussie.

De Griekse premier Alexis Tsipras reageert donderdag op de kritiek van de Syriza-rebellen door een referendum binnen de partij voor te stellen. Die kritiek kwam er nadat Tsipras instemde met de volgens de hardliners binnen het radilcaallinkse Syriza onaanvaardbare besparingsmaatregelen. Die maatregelen worden opgelegd door de trojka in ruil voor een nieuwe schijf noodhulp.

Tsipras hield donderdag een toespraak, waarin hij nogmaals verklaarde ‘moeilijke keuzes’ te hebben gemaakt om het land te beschermen tegen een faillissement. Tsipras heeft overigens – kort na de onderhandelingen met de schuldeisers op 13 juli – letterlijk gezegd dat hij zelf niet geloofde in de deal waarmee hij net had ingestemd.

Referendum

De Griekse premier stelt nu een referendum voor binnen het centrale comité van de partij, waarin de 200 afgevaardigden zich deze zondag (2 augustus) met een ‘Ja’ of een ‘Nee’ kunnen uitspreken over het eerder al door de meerderheid van de Griekse regering goedgekeurde reddingsplan.

De Griekse premier vraagt zijn achterban zich openlijk uit te spreken over twee prangende opties:

– ‘Iedereen die een andere overheid of een andere premier wil, moet dat nu zeggen.’

– ‘Degenen die geloven dat dit de slechtste bailout ooit is, moeten zich daar nu over uitspreken.’

Verscheidene Syriza-leden verzetten zich, omdat ze de deal zien als een verbreking van de verkiezingsbelofte om een einde te maken aan de besparingen.

Oppositie

Tsipras riep de dissidenten binnen Syriza woensdag in een interview met radiozender Sto Kokkinonog op zich niet langer te verzetten tegen het nieuwe reddingsplan. Zonder meerderheid in het parlement zal hij vervroegde verkiezingen moeten organiseren, waarschuwde hij.

Ruim dertig van de 149 Syriza-verkozenen stemden tegen de eerste golf van nieuwe hervormingen die de schuldeisers vroegen. Daardoor werd Tsipras afhankelijk van steun uit de oppositie.

(FT/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content