De bedrijfspsycholoog Tonny Crabbe gaf onlangs in Antwerpen een lezing over zijn boek Nooit meer te druk. Volgens Crabbe is 'het druk hebben' een statussymbool. We willen het niet anders, want het creëert de perceptie dat we goed bezig zijn. Toch is dat een vals bewustzijn, want aan het einde van de werkdag zijn we ongelukkig omdat we weinig presteren en toch tijd te kort komen voor onze naasten.

Crabbe wijt dat aan te weinig nadenken. We zijn bezig met allerlei zaken tegelijk, behalve met die die echt het verschil maken voor het bedrijf. De grootste boosdoener is de mailbox. Volgens de Brit verspelen we de helft van onze werkdag aan mails. Uiteindelijk denken we daardoor slechts 30 minuten per dag na over de essentiële zaken.

Ten slotte wijst Crabbe ook onze werkcultuur met de vinger. De impact van een geconcentreerde werkhouding en diep nadenken is veel groter dan het aantal gewerkte uren.

Crabbe geeft ook tips. Zo raadt hij aan de werkdag in te delen in grotere tijdsblokken. Werk in die periodes geconcentreerd en laat alle afleiding links liggen. Het beste start u met de belangrijkste of de vervelendste taak van de dag. Pas na elk tijdsblok mag u kort de tijd nemen om de mailbox te openen.

De Brit wijst ook op het belang van lege momenten. Een simpele wandeling naar het station kan heel wat creativiteit op gang brengen.

Tim Christiaens, timemanager bij The Time Management Company

De bedrijfspsycholoog Tonny Crabbe gaf onlangs in Antwerpen een lezing over zijn boek Nooit meer te druk. Volgens Crabbe is 'het druk hebben' een statussymbool. We willen het niet anders, want het creëert de perceptie dat we goed bezig zijn. Toch is dat een vals bewustzijn, want aan het einde van de werkdag zijn we ongelukkig omdat we weinig presteren en toch tijd te kort komen voor onze naasten. Crabbe wijt dat aan te weinig nadenken. We zijn bezig met allerlei zaken tegelijk, behalve met die die echt het verschil maken voor het bedrijf. De grootste boosdoener is de mailbox. Volgens de Brit verspelen we de helft van onze werkdag aan mails. Uiteindelijk denken we daardoor slechts 30 minuten per dag na over de essentiële zaken. Ten slotte wijst Crabbe ook onze werkcultuur met de vinger. De impact van een geconcentreerde werkhouding en diep nadenken is veel groter dan het aantal gewerkte uren. Crabbe geeft ook tips. Zo raadt hij aan de werkdag in te delen in grotere tijdsblokken. Werk in die periodes geconcentreerd en laat alle afleiding links liggen. Het beste start u met de belangrijkste of de vervelendste taak van de dag. Pas na elk tijdsblok mag u kort de tijd nemen om de mailbox te openen. De Brit wijst ook op het belang van lege momenten. Een simpele wandeling naar het station kan heel wat creativiteit op gang brengen.Tim Christiaens, timemanager bij The Time Management Company