Ook dit jaar is de Trends Manager van het Jaar een man. So what? Er zijn nu eenmaal zoveel meer bedrijven die worden geleid door een man, zo tonen de naakte cijfers van de bedrijfsinformatiedienst B-Information aan. In de top 5000 van Belgische bedrijven, gerekend naar omzet, heeft welgeteld 12,2 procent een vrouw aan de top. In de top 1000 duikt het aantal vrouwen in topposities zelfs onder de 10 procent. Nog niet eens een op tien dus. En dát is, voor alle duidelijkheid, wel een schande. Alsof mannelijke managers beter zouden zijn dan vrouwelijke.

'Trends Manager van het Jaar is alweer geen vrouw. Een schande'

De bovenvermelde cijfers hebben ook gevolgen voor de Trends Manager van het Jaar. Het leidt ertoe dat op de longlist die de juryleden onder ogen krijgen, veel minder vrouwen figureren. Dat heeft dan weer tot gevolg dat veel minder vrouwen de shortlist van tien halen. De voorbije jaren waren dat er gemiddeld twee, deze editie zelfs geen. Dat niet elke potentiële vrouwelijke genomineerde het ziet zitten als rolmodel en voortrekker voor andere vrouwelijke managers te fungeren, maakt het er allemaal niet eenvoudiger op. Het leidt er wel toe dat het intussen al is geleden van 2003 dat met Martine Reynaers van Reynaers Aluminium een vrouw Manager van het Jaar werd. Het zal voor velen een erg magere troost zijn dat de vrouwelijke genomineerden de voorbije paar jaren erg dicht bij de bekroning kwamen.

Iedereen weet wel dat het glazen plafond, de weerstand die vrouwen voelen wanneer ze naar de bedrijfstop willen doorstoten, helaas nog lang niet aan diggelen is geslagen. Daar zijn vele redenen voor en al heel wat lijvige studies over gemaakt. Wij hameren hard mee om het glas te breken. Maar met positieve discriminatie in de selectie van genomineerden voor Manager van het Jaar, lees een zogenaamde excuustruus, lossen we deze onzinnige scheeftrekking uiteraard niet op.

Ook dit jaar is de Trends Manager van het Jaar een man. So what? Er zijn nu eenmaal zoveel meer bedrijven die worden geleid door een man, zo tonen de naakte cijfers van de bedrijfsinformatiedienst B-Information aan. In de top 5000 van Belgische bedrijven, gerekend naar omzet, heeft welgeteld 12,2 procent een vrouw aan de top. In de top 1000 duikt het aantal vrouwen in topposities zelfs onder de 10 procent. Nog niet eens een op tien dus. En dát is, voor alle duidelijkheid, wel een schande. Alsof mannelijke managers beter zouden zijn dan vrouwelijke.De bovenvermelde cijfers hebben ook gevolgen voor de Trends Manager van het Jaar. Het leidt ertoe dat op de longlist die de juryleden onder ogen krijgen, veel minder vrouwen figureren. Dat heeft dan weer tot gevolg dat veel minder vrouwen de shortlist van tien halen. De voorbije jaren waren dat er gemiddeld twee, deze editie zelfs geen. Dat niet elke potentiële vrouwelijke genomineerde het ziet zitten als rolmodel en voortrekker voor andere vrouwelijke managers te fungeren, maakt het er allemaal niet eenvoudiger op. Het leidt er wel toe dat het intussen al is geleden van 2003 dat met Martine Reynaers van Reynaers Aluminium een vrouw Manager van het Jaar werd. Het zal voor velen een erg magere troost zijn dat de vrouwelijke genomineerden de voorbije paar jaren erg dicht bij de bekroning kwamen.Iedereen weet wel dat het glazen plafond, de weerstand die vrouwen voelen wanneer ze naar de bedrijfstop willen doorstoten, helaas nog lang niet aan diggelen is geslagen. Daar zijn vele redenen voor en al heel wat lijvige studies over gemaakt. Wij hameren hard mee om het glas te breken. Maar met positieve discriminatie in de selectie van genomineerden voor Manager van het Jaar, lees een zogenaamde excuustruus, lossen we deze onzinnige scheeftrekking uiteraard niet op.