Vanaf februari vervalt normaal gezien het mandaat van Jannie Haek (NMBS Holding) en Marc Descheemaecker (NMBS). NMBS is de eigenlijke vervoerder, de holding is de overkoepelende maatschappij.

"Ik heb er voor mezelf eens over nagedacht. Ik wil op korte termijn drie grote uitdagingen realiseren", verantwoordt Marc Descheemaecker zijn keuze tot verlenging van zijn mandaat.

De topman van NMBS wil het vrachtdossier van de vrachtdochter NMBS Logistics tot een goed einde brengen. De chronisch verlieslatende vrachtdochter heeft een akkoord met de vakbonden over een herstructurering. Het nieuwe veiligheidsysteem TBL+1 moet in elke trein. De stiptheid moet beter. Een nieuw transportplan vanaf december 2013 moet komaf maken met de vertragingen. NMBS werkt eraan, samen met de consulent Arthur D. Little en de Zwitserse spoorwegen.

Ook Jannie Haek, de gedelegeerde bestuurder van NMBS Holding, wil een verlenging van zijn mandaat. Maar hij merkt op dat anderen meer bezig zijn met die vraag, dan de twee gedelegeerde bestuurders in kwestie. "Ik doe dit graag. Ik geloof in dit product. We hebben veel bereikt de voorbije jaren. De schuldstabilisatie is goed gelukt", behalve bij de vrachtafdeling. "Ook de sociale rust is aanwezig, behalve de voorbije zes maanden".

Over NMBS Logistics zitten beide niet op dezelfde lijn. Marc Descheemaecker wil er zeker mee doorgaan. Jannie Haek, de gedelegeerde bestuurder van NMBS Holding, heeft een wat andere visie. "Ik pleit niet voor een verkoop. Maar je had op honderd manieren kunnen nadenken over die cargoactiviteit. De markt is geliberaliseerd. Dus gedraag je ernaar. Gewoon blijven ondernemen en geld verliezen op de rug van de belastingbetaler heeft eigenlijk geen enkel nut".

W.R.

Lees het volledige dossier in Trends van deze week.

Vanaf februari vervalt normaal gezien het mandaat van Jannie Haek (NMBS Holding) en Marc Descheemaecker (NMBS). NMBS is de eigenlijke vervoerder, de holding is de overkoepelende maatschappij. "Ik heb er voor mezelf eens over nagedacht. Ik wil op korte termijn drie grote uitdagingen realiseren", verantwoordt Marc Descheemaecker zijn keuze tot verlenging van zijn mandaat. De topman van NMBS wil het vrachtdossier van de vrachtdochter NMBS Logistics tot een goed einde brengen. De chronisch verlieslatende vrachtdochter heeft een akkoord met de vakbonden over een herstructurering. Het nieuwe veiligheidsysteem TBL+1 moet in elke trein. De stiptheid moet beter. Een nieuw transportplan vanaf december 2013 moet komaf maken met de vertragingen. NMBS werkt eraan, samen met de consulent Arthur D. Little en de Zwitserse spoorwegen. Ook Jannie Haek, de gedelegeerde bestuurder van NMBS Holding, wil een verlenging van zijn mandaat. Maar hij merkt op dat anderen meer bezig zijn met die vraag, dan de twee gedelegeerde bestuurders in kwestie. "Ik doe dit graag. Ik geloof in dit product. We hebben veel bereikt de voorbije jaren. De schuldstabilisatie is goed gelukt", behalve bij de vrachtafdeling. "Ook de sociale rust is aanwezig, behalve de voorbije zes maanden". Over NMBS Logistics zitten beide niet op dezelfde lijn. Marc Descheemaecker wil er zeker mee doorgaan. Jannie Haek, de gedelegeerde bestuurder van NMBS Holding, heeft een wat andere visie. "Ik pleit niet voor een verkoop. Maar je had op honderd manieren kunnen nadenken over die cargoactiviteit. De markt is geliberaliseerd. Dus gedraag je ernaar. Gewoon blijven ondernemen en geld verliezen op de rug van de belastingbetaler heeft eigenlijk geen enkel nut". W.R.Lees het volledige dossier in Trends van deze week.