UBS Belgium is de Belgische tak van de Zwitserse zakenbank UBS en zou de afgelopen tien jaren gefortuneerde Belgische belastingplichtigen benaderd hebben om hen de opening van een in Zwitserland niet aangegeven offshore rekening voor te stellen.

Eind mei kondigde het tijdschrift M...Belgique aan dat de Brusselse onderzoeksrechter Michel Claise een gerechtelijk onderzoek voerde voor witwassen en criminele organisatie. Volgens het tijdschrift zouden Zwitserse zaakgelastigden van UBS de afgelopen tien jaren gefortuneerde Belgische belastingplichtigen benaderd hebben om hen de opening van een in Zwitserland niet aangegeven offshore rekening voor te stellen.

Dat bericht blijkt te kloppen. Het Brusselse parket opende zo'n drie maanden geleden een onderzoek naar de praktijken van de bank en gelastte onderzoeksrechter Michel Claise toen met een onderzoek naar feiten van lidmaatschap van een criminele organisatie, witwassen, onrechtmatig uitoefenen van het beroep van financieel tussenpersoon in België en zware en georganiseerde fiscale fraude.

"De eerste elementen uit het onderzoek wijzen op het vermoedelijk georganiseerd wegmaken van grote sommen geld om belastingen die in België verschuldigd zijn te ontduiken", zegt parketwoordvoerster Ine Van Wymersch. "Deze elementen kwamen aan het licht via zeer gedetailleerde verklaringen die werden afgelegd door compliance officers, die ofwel de bank hadden verlaten ofwel door de bank ontslagen werden. Deze mensen konden de frauduleuze praktijken die zij aan het licht
brachten niet langer tolereren."

Het onderzoek van de voorbije maanden leidde donderdag tot een reeks huiszoekingen in het bankfiliaal, bij één welbepaalde klant van de bank en bij topman Bruehwiler. Die laatste werd tegelijkertijd van zijn vrijheid beroofd en wordt donderdagnamiddag voorgeleid bij onderzoeksrechter Michel Claise. Het parket vraagt zijn aanhouding.

"Het onderzoek laat op dit moment nog niet doe om het exacte bedrag van de fiscale fraude te bepalen, maar men kan uitgaan van verschillende miljarden euro", aldus nog de parketwoordvoerster.
(Belga/BO)

UBS Belgium is de Belgische tak van de Zwitserse zakenbank UBS en zou de afgelopen tien jaren gefortuneerde Belgische belastingplichtigen benaderd hebben om hen de opening van een in Zwitserland niet aangegeven offshore rekening voor te stellen. Eind mei kondigde het tijdschrift M...Belgique aan dat de Brusselse onderzoeksrechter Michel Claise een gerechtelijk onderzoek voerde voor witwassen en criminele organisatie. Volgens het tijdschrift zouden Zwitserse zaakgelastigden van UBS de afgelopen tien jaren gefortuneerde Belgische belastingplichtigen benaderd hebben om hen de opening van een in Zwitserland niet aangegeven offshore rekening voor te stellen. Dat bericht blijkt te kloppen. Het Brusselse parket opende zo'n drie maanden geleden een onderzoek naar de praktijken van de bank en gelastte onderzoeksrechter Michel Claise toen met een onderzoek naar feiten van lidmaatschap van een criminele organisatie, witwassen, onrechtmatig uitoefenen van het beroep van financieel tussenpersoon in België en zware en georganiseerde fiscale fraude. "De eerste elementen uit het onderzoek wijzen op het vermoedelijk georganiseerd wegmaken van grote sommen geld om belastingen die in België verschuldigd zijn te ontduiken", zegt parketwoordvoerster Ine Van Wymersch. "Deze elementen kwamen aan het licht via zeer gedetailleerde verklaringen die werden afgelegd door compliance officers, die ofwel de bank hadden verlaten ofwel door de bank ontslagen werden. Deze mensen konden de frauduleuze praktijken die zij aan het licht brachten niet langer tolereren." Het onderzoek van de voorbije maanden leidde donderdag tot een reeks huiszoekingen in het bankfiliaal, bij één welbepaalde klant van de bank en bij topman Bruehwiler. Die laatste werd tegelijkertijd van zijn vrijheid beroofd en wordt donderdagnamiddag voorgeleid bij onderzoeksrechter Michel Claise. Het parket vraagt zijn aanhouding. "Het onderzoek laat op dit moment nog niet doe om het exacte bedrag van de fiscale fraude te bepalen, maar men kan uitgaan van verschillende miljarden euro", aldus nog de parketwoordvoerster. (Belga/BO)