Tienduizenden Griekse autobestuurders hebben hun auto voor de jaarwisseling uitgeschreven, omdat ze de autobelasting voor 2014 niet meer kunnen betalen.

Bij de belastingkantoren ontstonden vandaag lange wachtrijen van autobestuurders die hun nummerplaat wilden inleveren. Dat bericht de Griekse televisie. 'We hebben tot nu toe ongeveer 70.000 teruggaves', zei de voor de ontvangsten bevoegde secretaris-generaal van het ministerie van Financiën, Charis Theocharis.

Wie het zich kan permitteren, schakelt over op een kleinere wagen. 'We rijden nu met een kleine auto en betalen 120 euro. We kunnen de verkeersbelasting van 265 euro voor onze middenklassenauto van 1,6 liter niet meer betalen', zei de 52-jarige elektrotechnicus Giorgos Magoufis aan het Duitse persbureau DPA.

Wegens de strenge besparingsmaatregelen van het euroland in crisis zijn de inkomens van de Grieken volgens schattingen van de vakorganisaties (GSEE-ADEDY) sinds 2009 gemiddeld met bijna 40 procent gedaald. Om de staatskas te spijzen, moeten de eigenaars van dure wagens een luxebelasting van tot 1.320 euro betalen. Blijkens schattingen van de autohandel zijn er sinds 2009 meer dan een miljoen auto's uitgeschreven.

De Griekse automarkt is ingestort. In de periode van januari tot eind november zijn de nieuwe registraties volgens sectororganisatie ACEA ongeveer 40 procent gedaald tot nog ongeveer 55.000 auto's. Het ging om de sterkste terugval in de Europese Unie. (Belga/KVDA)

Tienduizenden Griekse autobestuurders hebben hun auto voor de jaarwisseling uitgeschreven, omdat ze de autobelasting voor 2014 niet meer kunnen betalen. Bij de belastingkantoren ontstonden vandaag lange wachtrijen van autobestuurders die hun nummerplaat wilden inleveren. Dat bericht de Griekse televisie. 'We hebben tot nu toe ongeveer 70.000 teruggaves', zei de voor de ontvangsten bevoegde secretaris-generaal van het ministerie van Financiën, Charis Theocharis. Wie het zich kan permitteren, schakelt over op een kleinere wagen. 'We rijden nu met een kleine auto en betalen 120 euro. We kunnen de verkeersbelasting van 265 euro voor onze middenklassenauto van 1,6 liter niet meer betalen', zei de 52-jarige elektrotechnicus Giorgos Magoufis aan het Duitse persbureau DPA. Wegens de strenge besparingsmaatregelen van het euroland in crisis zijn de inkomens van de Grieken volgens schattingen van de vakorganisaties (GSEE-ADEDY) sinds 2009 gemiddeld met bijna 40 procent gedaald. Om de staatskas te spijzen, moeten de eigenaars van dure wagens een luxebelasting van tot 1.320 euro betalen. Blijkens schattingen van de autohandel zijn er sinds 2009 meer dan een miljoen auto's uitgeschreven. De Griekse automarkt is ingestort. In de periode van januari tot eind november zijn de nieuwe registraties volgens sectororganisatie ACEA ongeveer 40 procent gedaald tot nog ongeveer 55.000 auto's. Het ging om de sterkste terugval in de Europese Unie. (Belga/KVDA)