Theo Peeters: ‘Ik ben nooit een aanhanger geweest van verankering’

© Jonas Hamers/IG
Patrick Claerhout
Patrick Claerhout redacteur bij Trends

In het boek ‘Eigenzinnig in economie’ blikt Theo Peeters terug op een rijkgevulde carrière. In verankering en het project van de ‘Grote Belgische Bank’ gelooft hij nog altijd niet.

Theo Peeters (77) genoot bekendheid als universiteitsprofessor, werkte op ministeriële kabinetten, en was achter de schermen een van de architecten van het Belgische herstelbeleid en de Europese integratie. In 1989 deed hij de stap naar de financiële sector, waar hij achtereenvolgens voorzitter van het directiecomité van BBL (het huidige ING Bank België) en gedelegeerd bestuurder van KBC Verzekeringen werd. Hij nam in 1992 ontslag bij BBL toen een eerste poging om samen te gaan met de Nederlandse groep ING mislukte.

Het Belgische establishment zette in de jaren negentig alles op de vorming van een ‘Grote Belgische Bank’ (samengaan van BBL, Generale Bank en Gemeentekrediet), maar ook dat mislukte. Krijgt dit project binnenkort een nieuwe kans als Belfius op de markt wordt gebracht?

Peeters: “Ik denk dat de kans op een grensoverschrijdende operatie het grootst is. Een fusie binnen de Belgische markt zou op lange termijn de meeste schaalvoordelen en de meeste toegevoegde waarde opleveren. Maar wie schaalvoordelen zegt, zegt substantiële herstructureringen met grote sociale gevolgen. Omdat de maatschappelijke kosten op korte termijn hoog zijn, is iedereen zeer terughoudend. Politici en bewindslieden proberen in het algemeen kortetermijnvoordelen te behalen, terwijl ze er de langetermijnnadelen bijnemen.

“Een van de redenen waarom de vorming van een grote Belgische bank in de jaren negentig mislukt is, is dat men er niet in slaagde voldoende privékapitaal te mobiliseren. Er waren te veel aandeelhouders die wilden verkopen en te weinig die wilden kopen. Ik vrees dat die situatie vandaag niet anders is.”

KBC lijkt niet echt geïnteresseerd om een rol te spelen in het Belfius-verhaal.

Peeters: “Voor KBC lijkt het mij, vanuit een standpunt van risicospreiding, interessanter te groeien in andere delen van Europa. KBC zou beter af zijn met een overname in Centraal-Europa dan met Belfius erbij in België.”

Als een buitenlandse groep Belfius zou overnemen, blijft KBC alleen over als Belgisch gecontroleerde grootbank. Zou dat geen slechte zaak zijn voor de financiering van onze ondernemingen?

Peeters: “Denkt u nu echt dat bedrijven beter worden gediend en begeleid door KBC dan door ING of BNP Paribas Fortis, enkel en alleen omdat KBC een bank met Belgische aandeelhouders is? Ik weet wel, soms zeggen mensen dat je meer gedaan krijgt als je dicht bij het beslissingscentrum van een bank zit. Maar ik denk dat dergelijke beweringen meer op emoties gestoeld zijn dan op harde feiten.

“Ik ben nooit een aanhanger geweest van het verankeringsidee. Men heeft mij verweten BBL te willen verkopen aan ‘de Hollanders’. Met enkele jaren vertraging is dit toch gebeurd en het is een goede beslissing gebleken. Je moet rekening houden met de relevante marktdimensie. Als banken in de toekomst in een Europese context werken, moet je kijken hoe je een Europese schaal kunt bereiken. Belgische ondernemingen met een louter Belgisch aandeelhouderschap uitbouwen tot Europese spelers, dat wordt heel moeilijk.”

Lees het volledige interview met Theo Peeters in Trends van deze week.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content