Van directeur van de Belgische Brouwers gaat het eensklaps richting de nieuwe Vlaamse regering van minister-president Geert Bourgeois (N-VA). Zijn tweet over zijn benoeming vertelt alles. "Mijn favoriete Godfather quote: Just when I thought I was out...they pull me back in".

"Het is een knipoog naar de culturele sector", aldus Gatz. Het citaat komt uit The Godfather III. "Michael Corleone wil weg uit de misdaad. Hij wil een fatsoenlijke ondernemer worden. En net als die stap zo goed als rond is, wordt hij opnieuw geconfronteerd met het misdaadmilieu." Terug naar af voor Corleone.

Voor zijn eigen wissel noemt Gatz het citaat "van de pot gerukt". Politiek is geen crimineel milieu. "Maar ik werd drie jaar ontluisd. En plots kreeg ik an offer you can't refuse. Ik wilde helemaal niet opstappen als directeur bij de Belgische Brouwers. Ik wilde extra tijd voor de reorganisatie van de vereniging. Er zijn plannen voor de renovatie van het Brouwershuis op de Grote Markt. En dan is er het nieuwe biermuseum, de biertempel in het voormalige beursgebouw. De campagne Fier op ons Bier, een generieke campagne rondom het Belgische bier, wilde ik ook verder uitrollen."

Maar Sven Gatz stapt dus weer in de politiek. Van 1995 tot 2011 zetelde hij eerst in het Brussels, daarna in het Vlaams Parlement. Zijn carrière begon bij Volksunie (later Spirit), in 2004 stapte hij over naar Open Vld. Van 2007 tot 2011 was hij fractieleider voor de liberalen in het Vlaams Parlement. "Ik heb ongetwijfeld aan maturiteit gewonnen", analyseert Gatz zijn voorbije drie jaar bij de brouwersvereniging. "In het parlement heb je een buitengewone freedom of speech. Te veel parlementsleden lanceren allerlei ideeën en voorstellen. Je hoeft die niet altijd te toetsen aan de realiteit. Als minister moet je dat uiteraard wel doen: je bent gebonden aan budgetten. In die zin was mijn functie bij de brouwersvereniging een realitycheck. Ik heb heel veel bijgeleerd over puur praktische, operationele dingen. Plots moest ik er bijvoorbeeld voor zorgen dat de koelmachine in het Brouwershuis zo snel mogelijk werd hersteld."

Zo bekeken wordt het parlement meer gedragen door het woord dan de daad. Sven Gatz moet in die zin terugdenken naar zijn verre verleden als scoutsleider, waar praktisch en dagelijks managen ook de hoofdtoon voerde. Die praktijkervaring zal Gatz nu volop nodig hebben. "Ik begin met een achterstand, ik was drie jaar weg uit de politiek. Ik zal in korte tijd veel moeten bijleren."

Van directeur van de Belgische Brouwers gaat het eensklaps richting de nieuwe Vlaamse regering van minister-president Geert Bourgeois (N-VA). Zijn tweet over zijn benoeming vertelt alles. "Mijn favoriete Godfather quote: Just when I thought I was out...they pull me back in"."Het is een knipoog naar de culturele sector", aldus Gatz. Het citaat komt uit The Godfather III. "Michael Corleone wil weg uit de misdaad. Hij wil een fatsoenlijke ondernemer worden. En net als die stap zo goed als rond is, wordt hij opnieuw geconfronteerd met het misdaadmilieu." Terug naar af voor Corleone.Voor zijn eigen wissel noemt Gatz het citaat "van de pot gerukt". Politiek is geen crimineel milieu. "Maar ik werd drie jaar ontluisd. En plots kreeg ik an offer you can't refuse. Ik wilde helemaal niet opstappen als directeur bij de Belgische Brouwers. Ik wilde extra tijd voor de reorganisatie van de vereniging. Er zijn plannen voor de renovatie van het Brouwershuis op de Grote Markt. En dan is er het nieuwe biermuseum, de biertempel in het voormalige beursgebouw. De campagne Fier op ons Bier, een generieke campagne rondom het Belgische bier, wilde ik ook verder uitrollen."Maar Sven Gatz stapt dus weer in de politiek. Van 1995 tot 2011 zetelde hij eerst in het Brussels, daarna in het Vlaams Parlement. Zijn carrière begon bij Volksunie (later Spirit), in 2004 stapte hij over naar Open Vld. Van 2007 tot 2011 was hij fractieleider voor de liberalen in het Vlaams Parlement. "Ik heb ongetwijfeld aan maturiteit gewonnen", analyseert Gatz zijn voorbije drie jaar bij de brouwersvereniging. "In het parlement heb je een buitengewone freedom of speech. Te veel parlementsleden lanceren allerlei ideeën en voorstellen. Je hoeft die niet altijd te toetsen aan de realiteit. Als minister moet je dat uiteraard wel doen: je bent gebonden aan budgetten. In die zin was mijn functie bij de brouwersvereniging een realitycheck. Ik heb heel veel bijgeleerd over puur praktische, operationele dingen. Plots moest ik er bijvoorbeeld voor zorgen dat de koelmachine in het Brouwershuis zo snel mogelijk werd hersteld."Zo bekeken wordt het parlement meer gedragen door het woord dan de daad. Sven Gatz moet in die zin terugdenken naar zijn verre verleden als scoutsleider, waar praktisch en dagelijks managen ook de hoofdtoon voerde. Die praktijkervaring zal Gatz nu volop nodig hebben. "Ik begin met een achterstand, ik was drie jaar weg uit de politiek. Ik zal in korte tijd veel moeten bijleren."