‘Steve Jobs is een glorious bastard’

© Reuters

Luc Blyaert, hoofdredacteur van Data News, over Jobs, zijn succes en de gevolgen van zijn vertrek voor het bedrijf.

Met het ontslag van Steve Jobs als CEO van Apple verdwijnt een van de meest succesvolle en charismatische bedrijfsleiders van het voorplan. Luc Blyaert, hoofdredacteur van Data News, over Jobs, zijn succes en de gevolgen van zijn vertrek voor het bedrijf.

Trends: Het aandeel van Jobs in het succes van Apple kan maar moeilijk overschat worden. Wat is zo speciaal aan zijn succes?

Blyaert: Jobs is een van de oprichters van Apple. Hij is een tijdje weggegaan, maar later via de grote deur terug binnengekomen. Van wat op dat moment een nichebedrijf was, heeft hij een wereldspeler gemaakt, vooral door middel van enkele strategische ‘moves’. Zo is Apple onder Jobs geëvolueerd van een hardwarebedrijf naar een bedrijf dat ook software en diensten aanbiedt, zoals de muziekwinkel iTunes. In feite heeft hij heel de IT-industrie omgevormd.

Zelf noem ik Jobs een ‘glorious bastard’. Glorious omdat hij met fantastische, gebruiksvriendelijke producten op de markt komt, bastard omdat hij alle andere spelers en klanten in zijn visvijver lokt en dictatoriaal de regels wijzigt. Denk bijvoorbeeld aan het grote deel van de opbrengst van apps die hij vraagt van uitgevers.

Welke gevolgen zal zijn ontslag hebben voor het bedrijf?

Blyaert: Eerst en vooral zal de beurswaarde van Apple sterk dalen. Jobs was het gezicht van het bedrijf, niemand anders mocht naar buiten komen. Het zal moeilijk worden voor Apple om met een nieuw gezicht naar buiten te treden. Wel is Jobs al geruime tijd ziek en kon hij zijn opvolging voorbereiden. Hij treedt af op het moment dat Apple op het toppunt van zijn succes is: het bedrijf is momenteel het grootste ter wereld in termen van marktkapitalisatie.

Is Tim Cook de juiste opvolger voor Jobs?
Moeilijk te zeggen, hij is al enige tijd de gedoodverfde opvolger. Dat weinig mensen Tim Cook kennen, duidt er nog maar eens op dat de strategie van een one-man-company, zoals Apple onder Jobs was, gevaarlijk is. Er zijn maar weinig bedrijven waar de topman zo prominent aanwezig is. (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content