Stephan Becker, tot nog toe een onafhankelijk consultant, volgt in die rol stichter Dominique Buysschaert op. Buysschaert wordt president van Payfair Group en blijft actief binnen Payfair. Becker werkte voordien onder meer bij Pluscard, Mastercard en First Data.

Payfair is één van de drie kandidaten om bestaande nationale kaartschema's zoals Bancontact/Mister Cash te vervangen door een Europese dienst, als challenger van het Amerikaanse MasterCard/Visa duopolie. De Payfair-kaart zou volgens Dominique Buysschaert eind maart op alle Belgische terminals beschikbaar moeten zijn.

In tegenstelling tot het duopolie en tot zijn concurrenten Monnet en EAPS, is het concept van Payfair vanuit de distributiewereld ontstaan. Dominique Buysschaert (56) was tot september 2006 secretaris-generaal van Carrefour en bestuurder bij Fedis. Een proefklant van Payfair is onder andere Colruyt.

In de praktijk probeert Payfair een neutrale positie in te nemen en de kosten en baten evenwichtig te verdelen tussen de handelaars, de banken en de consument. De benoeming van Stephan Becker moet die neutraliteit onderstrepen. "Hij komt uit de betaalwereld en kent ook de Duitse banken. Dat is een grote troef", zegt Dominique Buysschaert.

Payfair komt nu in een nieuwe fase, waarin een nieuw management het bedrijf verder uitbouwt, bevestigt Buysschaert. De Zwitser Pierre Groll is eind 2010 bij Payfair vertrokken en wordt als chief financial officer vervangen door Valère Vrancken, die voordien onder meer bij ADP Dealer Services International werkte. Payfair kondigt in de komende weken een nieuwe chief operating officer aan, een rol die Groll tot nog toe waarnam.

Nederlands kapitaal
De aandelen van de in België gevestigde werkmaatschappij European Payment Solutions zijn in handen van PayFair Holding BV, een houdstermaatschappij uit Zeist die mee is opgericht door Janivo Participaties II. Janivo heeft 70 procent van de aandelen. De rest zit bij Dominique Buysschaert en enkele mede-oprichters waaronder Peter Op de Beeck (ex-ADP), die voorzitter is. Ook Buysschaerts strijdmakker van het eerste uur Pierre Orban (ex-Fortis) en Pierre Groll hebben een kleine participatie. Pierre Orban is vertrokken als marketing en product development manager, maar blijft bestuurder. Alain de Taeye, de voormalige CEO van Tele Atlas, is één van de onafhankelijke bestuurders.

Janivo, dat indertijd Tele Atlas lanceerde en door dik en dun bleef steunen, is meegestapt in een nieuwe financieringsschijf die binnen het bestaande businessplan door de aandeelhouders is vrijgemaakt. "Het gaat niet echt om een kapitaalsverhoging", zegt Buysschaert.

Payfair is begin januari naar nieuwe kantoren in Kraainem verhuisd.

B.L.

Stephan Becker, tot nog toe een onafhankelijk consultant, volgt in die rol stichter Dominique Buysschaert op. Buysschaert wordt president van Payfair Group en blijft actief binnen Payfair. Becker werkte voordien onder meer bij Pluscard, Mastercard en First Data. Payfair is één van de drie kandidaten om bestaande nationale kaartschema's zoals Bancontact/Mister Cash te vervangen door een Europese dienst, als challenger van het Amerikaanse MasterCard/Visa duopolie. De Payfair-kaart zou volgens Dominique Buysschaert eind maart op alle Belgische terminals beschikbaar moeten zijn. In tegenstelling tot het duopolie en tot zijn concurrenten Monnet en EAPS, is het concept van Payfair vanuit de distributiewereld ontstaan. Dominique Buysschaert (56) was tot september 2006 secretaris-generaal van Carrefour en bestuurder bij Fedis. Een proefklant van Payfair is onder andere Colruyt. In de praktijk probeert Payfair een neutrale positie in te nemen en de kosten en baten evenwichtig te verdelen tussen de handelaars, de banken en de consument. De benoeming van Stephan Becker moet die neutraliteit onderstrepen. "Hij komt uit de betaalwereld en kent ook de Duitse banken. Dat is een grote troef", zegt Dominique Buysschaert. Payfair komt nu in een nieuwe fase, waarin een nieuw management het bedrijf verder uitbouwt, bevestigt Buysschaert. De Zwitser Pierre Groll is eind 2010 bij Payfair vertrokken en wordt als chief financial officer vervangen door Valère Vrancken, die voordien onder meer bij ADP Dealer Services International werkte. Payfair kondigt in de komende weken een nieuwe chief operating officer aan, een rol die Groll tot nog toe waarnam. Nederlands kapitaal De aandelen van de in België gevestigde werkmaatschappij European Payment Solutions zijn in handen van PayFair Holding BV, een houdstermaatschappij uit Zeist die mee is opgericht door Janivo Participaties II. Janivo heeft 70 procent van de aandelen. De rest zit bij Dominique Buysschaert en enkele mede-oprichters waaronder Peter Op de Beeck (ex-ADP), die voorzitter is. Ook Buysschaerts strijdmakker van het eerste uur Pierre Orban (ex-Fortis) en Pierre Groll hebben een kleine participatie. Pierre Orban is vertrokken als marketing en product development manager, maar blijft bestuurder. Alain de Taeye, de voormalige CEO van Tele Atlas, is één van de onafhankelijke bestuurders. Janivo, dat indertijd Tele Atlas lanceerde en door dik en dun bleef steunen, is meegestapt in een nieuwe financieringsschijf die binnen het bestaande businessplan door de aandeelhouders is vrijgemaakt. "Het gaat niet echt om een kapitaalsverhoging", zegt Buysschaert. Payfair is begin januari naar nieuwe kantoren in Kraainem verhuisd. B.L.