"We versnellen nu het proces om Jean-Pierre's opvolger te identificeren en zo de succesvolle strategie voort te zetten die we enkele jaren geleden in gang zetten", aldus Nicolas Boël, voorzitter van de raad van bestuur van Solvay, in een persbericht van Solvay.

Zowel interne als extere kandidaten komen bij Solvay in aanmerking voor de opvolging van de Fransman. "Het is de bedoeling de overgang tegen het einde van het jaar af te ronden", meldt het bedrijf.

Bij Engie wordt Clamadieu (59) de opvolger van Gérard Mestrallet. Mestrallet wordt erevoorzitter. De wissel en Clamadieus aanstelling tot lid van de raad van bestuur moeten wel nog goedgekeurd worden op de aandeelhoudersvergadering van 18 mei.

Overigens raakte maandag al bekend dat de Franse staat - met een rechtstreeks belang van 24,1 procent de grootste aandeelhouder van Engie - Clamadieu als voorzitter wilde. De raad van bestuur volgde dinsdag dus het voorstel. A

ls voorzitter van het moederbedrijf van Engie Electrabel, inclusief de kerncentrales van Doel en Tihange, heeft Clamadieu ook een belangrijke stem in het Belgische energiedebat. Als CEO van Solvay heeft hij alvast de nodige Belgische ervaring.

Ook zijn ervaring als topman van een chemiebedrijf brengt hem in aanraking met de energiesector. Chemiebedrijven zijn namelijk vaak grote elektriciteitsverbruikers.

Clamadieu zal bij Engie een duo vormen met CEO Isabelle Kocher. Zij volgde in 2016 Mestrallet op, die toe wel de voorzittershamer behield. Kocher wilde volgens de Franse media graag ook de voorzitterspost bezetten, maar werd daar eerder niet in gevolgd daar de raad van bestuur van Engie. Die besliste om de functies gescheiden te houden.

De voordracht zet in ieder geval een punt achter maandenlange spanningen bij Engie over de opvolging van Mestrallet (68). Hij heeft de leeftijdslimiet bereikt en moet dus opgevolgd worden.

In het Engie-persbericht begroet Mestrallet de keuze voor zijn landgenoot. "Een grote industrieel die Solvay, de internationale chemische groep, getransformeerd heeft."

Clamadieu volgde in 2012 Christian Jourquin op bij Solvay. De eerste niet-Belg aan het hoofd van Solvay was daarvoor de topman van Rhodia, het Franse chemiebedrijf dat werd overgenomen door Solvay.

"We versnellen nu het proces om Jean-Pierre's opvolger te identificeren en zo de succesvolle strategie voort te zetten die we enkele jaren geleden in gang zetten", aldus Nicolas Boël, voorzitter van de raad van bestuur van Solvay, in een persbericht van Solvay. Zowel interne als extere kandidaten komen bij Solvay in aanmerking voor de opvolging van de Fransman. "Het is de bedoeling de overgang tegen het einde van het jaar af te ronden", meldt het bedrijf. Bij Engie wordt Clamadieu (59) de opvolger van Gérard Mestrallet. Mestrallet wordt erevoorzitter. De wissel en Clamadieus aanstelling tot lid van de raad van bestuur moeten wel nog goedgekeurd worden op de aandeelhoudersvergadering van 18 mei. Overigens raakte maandag al bekend dat de Franse staat - met een rechtstreeks belang van 24,1 procent de grootste aandeelhouder van Engie - Clamadieu als voorzitter wilde. De raad van bestuur volgde dinsdag dus het voorstel. Als voorzitter van het moederbedrijf van Engie Electrabel, inclusief de kerncentrales van Doel en Tihange, heeft Clamadieu ook een belangrijke stem in het Belgische energiedebat. Als CEO van Solvay heeft hij alvast de nodige Belgische ervaring. Ook zijn ervaring als topman van een chemiebedrijf brengt hem in aanraking met de energiesector. Chemiebedrijven zijn namelijk vaak grote elektriciteitsverbruikers. Clamadieu zal bij Engie een duo vormen met CEO Isabelle Kocher. Zij volgde in 2016 Mestrallet op, die toe wel de voorzittershamer behield. Kocher wilde volgens de Franse media graag ook de voorzitterspost bezetten, maar werd daar eerder niet in gevolgd daar de raad van bestuur van Engie. Die besliste om de functies gescheiden te houden. De voordracht zet in ieder geval een punt achter maandenlange spanningen bij Engie over de opvolging van Mestrallet (68). Hij heeft de leeftijdslimiet bereikt en moet dus opgevolgd worden. In het Engie-persbericht begroet Mestrallet de keuze voor zijn landgenoot. "Een grote industrieel die Solvay, de internationale chemische groep, getransformeerd heeft." Clamadieu volgde in 2012 Christian Jourquin op bij Solvay. De eerste niet-Belg aan het hoofd van Solvay was daarvoor de topman van Rhodia, het Franse chemiebedrijf dat werd overgenomen door Solvay.