"De crisis lijkt in ons land uitgediept. Volgend jaar zal de hr-markt opnieuw op peil zijn, zeker voor topfuncties", vermoedt Frank Schelstraete, topman van het bureau voor executive search Schelstraete & Desmedt.

Zijn broer Peter Schelstraete is verantwoordelijk voor alle merken van The Coca-Cola Company in Zuid-Oost-Azië. "De nieuwe middenklasse komt uit Azië of Latijns-Amerika, maar creëert enorme mogelijkheden voor het Westen. Aangezien informatie de belangrijkste grondstof wordt, hebben Europa en de Verenigde Staten alle kansen om die groeiende markten te betreden", klinkt het bij hem.

Ook de politieke situatie in ons land bekijkt Frank Schelstraete positief. Of toch niet? "We zullen wel uit de B-H-V-crisis geraken. Nieuwe afspraken over regionalisering zullen er ook wel komen. Mijn grootste zorg is Vlaanderen, dat amper bestuurservaring heeft. Zal een onafhankelijk Vlaanderen het beter doen? Of zal het net meer regels opleggen? Ik heb er niet het grootste vertrouwen in. Als Vlaanderen onafhankelijk wordt, zullen er gewoon andere ruzies komen", reageert hij.

Het lijkt dus niet overdreven om Frank Schelstraete als Belgicist te bestempelen, hoewel zijn vader schepen en provincieraadslid was voor de Volsunie. Schelstraete: "Ik houd van het surrealisme van België. Als Vlaming worden betekent dat we niet langer surrealisten zijn, dan word ik liever geen Vlaming (grinnikt). Dankzij de overkoepeling door Europa kunnen we het ons in België permitteren om gedeeltelijk in chaos te verkeren. Als grensland tussen de drie grootste economieën van Europa ook."

Broer Peter Schelstraete ziet voor zijn geboorteland toch enkele serieuze uitdagingen weggelegd. "België heeft volgens mij wel een groter project nodig. Misschien zelfs een grotere crisis, want daar hoort ook altijd een heropleving bij. Zolang dat project niet wordt gevonden, zullen politici en de mensen die voor hen stemmen, blijven zoeken naar negatieve kanten", argumenteert hij.

Sj.S.

U kunt het volledige interview met Frank, Peter en Petra Schelstraete lezen in Trends van 23 september.

"De crisis lijkt in ons land uitgediept. Volgend jaar zal de hr-markt opnieuw op peil zijn, zeker voor topfuncties", vermoedt Frank Schelstraete, topman van het bureau voor executive search Schelstraete & Desmedt. Zijn broer Peter Schelstraete is verantwoordelijk voor alle merken van The Coca-Cola Company in Zuid-Oost-Azië. "De nieuwe middenklasse komt uit Azië of Latijns-Amerika, maar creëert enorme mogelijkheden voor het Westen. Aangezien informatie de belangrijkste grondstof wordt, hebben Europa en de Verenigde Staten alle kansen om die groeiende markten te betreden", klinkt het bij hem. Ook de politieke situatie in ons land bekijkt Frank Schelstraete positief. Of toch niet? "We zullen wel uit de B-H-V-crisis geraken. Nieuwe afspraken over regionalisering zullen er ook wel komen. Mijn grootste zorg is Vlaanderen, dat amper bestuurservaring heeft. Zal een onafhankelijk Vlaanderen het beter doen? Of zal het net meer regels opleggen? Ik heb er niet het grootste vertrouwen in. Als Vlaanderen onafhankelijk wordt, zullen er gewoon andere ruzies komen", reageert hij. Het lijkt dus niet overdreven om Frank Schelstraete als Belgicist te bestempelen, hoewel zijn vader schepen en provincieraadslid was voor de Volsunie. Schelstraete: "Ik houd van het surrealisme van België. Als Vlaming worden betekent dat we niet langer surrealisten zijn, dan word ik liever geen Vlaming (grinnikt). Dankzij de overkoepeling door Europa kunnen we het ons in België permitteren om gedeeltelijk in chaos te verkeren. Als grensland tussen de drie grootste economieën van Europa ook." Broer Peter Schelstraete ziet voor zijn geboorteland toch enkele serieuze uitdagingen weggelegd. "België heeft volgens mij wel een groter project nodig. Misschien zelfs een grotere crisis, want daar hoort ook altijd een heropleving bij. Zolang dat project niet wordt gevonden, zullen politici en de mensen die voor hen stemmen, blijven zoeken naar negatieve kanten", argumenteert hij. Sj.S. U kunt het volledige interview met Frank, Peter en Petra Schelstraete lezen in Trends van 23 september.