De Europese Unie heeft de zwarte lijst met Russen en pro-Russen uitgebreid als gevolg van de heersende onrust in Oekraïne. Wie op de zwarte lijst staat, krijgt een reisverbod naar de EU opgelegd. Behalve een reisverbod worden de activa en bezittingen van de gestraften in lidstaten van de Europese Unie bevroren.

Op de bijgewerkte zwarte lijst staan 19 individuen en negen organisaties vermeld, waaronder enkele gewapende separatistische milities die strijden tegen het Oekraïense leger, zoals (vertaald naar het Engels) Death Battalion, Sparta Battalion en Cossack National Guard.

Op de lijst bevinden zich ook enkele Russische beroemdheden, zoals

Iosif - of Joseph - Kobzon

Kobzon is een 77-jarige Russische crooner, die werd geboren in de buurt van Donetsk, de Oekraïense stad waar een groot deel van het bloedvergieten heeft plaatsgevonden. Kobzon dient al onder de Russische leiders sinds de tijd van dictator Stalin. Maar ook buiten Rusland raakte hij bekend door het podium te delen met onder anderen Liza Minnelli en Julio Iglesias, hoewel hij er nooit is in geslaagd helemaal door te breken in het Westen.

Net als Frank Sinatra, aan wie hij zijn bijnaam te danken heeft, wordt Kobzon beschuldigd connecties te hebben met het gangstermilieu. De Russische Sinatra heeft die beschuldigingen overigens altijd met klem ontkend.

Als lid van de Russische Doema voor een periode van bijna drie decennia, werd hij uiteindelijk toegevoegd aan de zwarte lijst van de EU door zijn verklaringen ter ondersteuning van de rebellen in zijn geboorteland Oekraïne, en een beëdiging als ere-consul voor de 'People's Republic of Donetsk' (de afgescheiden staat die is uitgeroepen door Russische separatisten) in Rusland.

Maria Zakharova, adjunct-directeur van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, reageerde na de bekendmaking -volgens het persagentschap Reuters - op Facebook als volgt: 'Joseph, blijf zingen, blijf alstublieft zingen!'

Arkady Bachin en Anatoly Antonov

Bachin en Antonov, de twee Russische vice-ministers van Defensie, worden door de EU gesanctioneerd voor hun 'betrokkenheid bij de inzet van de Russische troepen naar Oekraïne'.

Andrei Kartapolov

Het plaatsvervangend hoofd van de generale staf van het Russische leger is bij het westerse publiek het best bekend als de ambtenaar die beweerde dat een Oekraïense combat jet verantwoordelijk was voor het neerhalen van Malaysia Airlines-toestel MN17 in het Oekraïens luchtruim.

Volgens de EU is Kartapolov 'actief betrokken' bij de planning van de Russische militaire acties in Oekraïne.

Valery Rashkin

De oprichter van de organisatie 'Krasnaya Moskva-Patriotic Front Aid 'wordt er door de EU van beschuldigd demonstraties ter ere van de separatisten te organiseren.

Rashkin is in het westen ook bekend als de MP die na de overwinning van de Oostenrijkse drag queen Conchita Wurst op het Eurovisie Songfestival pleitte voor een 'homovrij alternatief' van het Songfestival. (CNBC/BO)

De Europese Unie heeft de zwarte lijst met Russen en pro-Russen uitgebreid als gevolg van de heersende onrust in Oekraïne. Wie op de zwarte lijst staat, krijgt een reisverbod naar de EU opgelegd. Behalve een reisverbod worden de activa en bezittingen van de gestraften in lidstaten van de Europese Unie bevroren.Op de bijgewerkte zwarte lijst staan 19 individuen en negen organisaties vermeld, waaronder enkele gewapende separatistische milities die strijden tegen het Oekraïense leger, zoals (vertaald naar het Engels) Death Battalion, Sparta Battalion en Cossack National Guard. Op de lijst bevinden zich ook enkele Russische beroemdheden, zoalsKobzon is een 77-jarige Russische crooner, die werd geboren in de buurt van Donetsk, de Oekraïense stad waar een groot deel van het bloedvergieten heeft plaatsgevonden. Kobzon dient al onder de Russische leiders sinds de tijd van dictator Stalin. Maar ook buiten Rusland raakte hij bekend door het podium te delen met onder anderen Liza Minnelli en Julio Iglesias, hoewel hij er nooit is in geslaagd helemaal door te breken in het Westen. Net als Frank Sinatra, aan wie hij zijn bijnaam te danken heeft, wordt Kobzon beschuldigd connecties te hebben met het gangstermilieu. De Russische Sinatra heeft die beschuldigingen overigens altijd met klem ontkend. Als lid van de Russische Doema voor een periode van bijna drie decennia, werd hij uiteindelijk toegevoegd aan de zwarte lijst van de EU door zijn verklaringen ter ondersteuning van de rebellen in zijn geboorteland Oekraïne, en een beëdiging als ere-consul voor de 'People's Republic of Donetsk' (de afgescheiden staat die is uitgeroepen door Russische separatisten) in Rusland.Maria Zakharova, adjunct-directeur van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, reageerde na de bekendmaking -volgens het persagentschap Reuters - op Facebook als volgt: 'Joseph, blijf zingen, blijf alstublieft zingen!'Bachin en Antonov, de twee Russische vice-ministers van Defensie, worden door de EU gesanctioneerd voor hun 'betrokkenheid bij de inzet van de Russische troepen naar Oekraïne'.Het plaatsvervangend hoofd van de generale staf van het Russische leger is bij het westerse publiek het best bekend als de ambtenaar die beweerde dat een Oekraïense combat jet verantwoordelijk was voor het neerhalen van Malaysia Airlines-toestel MN17 in het Oekraïens luchtruim. Volgens de EU is Kartapolov 'actief betrokken' bij de planning van de Russische militaire acties in Oekraïne.De oprichter van de organisatie 'Krasnaya Moskva-Patriotic Front Aid 'wordt er door de EU van beschuldigd demonstraties ter ere van de separatisten te organiseren. Rashkin is in het westen ook bekend als de MP die na de overwinning van de Oostenrijkse drag queen Conchita Wurst op het Eurovisie Songfestival pleitte voor een 'homovrij alternatief' van het Songfestival. (CNBC/BO)