Rudi Thomaes richt zijn aandacht na zijn afscheid als gedelegeerd bestuurder van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) midden juni op het International Business Institute (IBI), een vormingsproject dat de opleiding International Trade Executive Programme omvat.

Thomaes is een van de drijvende krachten achter het project. Hij speelde een bepalende rol bij de samenstelling van het programma, de partners (VUB, ICHEC) en de vastlegging van de docenten (onder anderen Herman Daems). De komende maanden is Thomaes betrokken bij de concrete uitrol van de opleiding. Zelf is hij ook een van de docenten.

De opleiding van een jaar gaat dit najaar van start. Er worden thema's aangekaart als de manier waarop men zich moet voorbereiden op een investering in het buitenland, hoe belangrijk culturele verschillen zijn, welke factoren cruciaal zijn een specifieke regio voor de investering te kiezen. "De opleiding richt zich op verantwoordelijken in bedrijven die zeer exportgericht zijn", legt Thomaes uit. "We komen niet op het terrein van de opleidingen die internationale handelskamers organiseren. Die focussen vooral op het operationele en geven antwoorden op vragen als 'Wat is documentair krediet?'. De IBI-opleiding is eerder strategisch.

Bepaalde problemen worden onderschat. Zo is de fiscale regeling in een groeiland als Brazilië enorm complex." De opleiding richt zich niet alleen tot exportmanagemers maar ook tot financieel directeurs, consultants en zelfs ambtenaren. (A.M.)

Rudi Thomaes richt zijn aandacht na zijn afscheid als gedelegeerd bestuurder van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) midden juni op het International Business Institute (IBI), een vormingsproject dat de opleiding International Trade Executive Programme omvat. Thomaes is een van de drijvende krachten achter het project. Hij speelde een bepalende rol bij de samenstelling van het programma, de partners (VUB, ICHEC) en de vastlegging van de docenten (onder anderen Herman Daems). De komende maanden is Thomaes betrokken bij de concrete uitrol van de opleiding. Zelf is hij ook een van de docenten. De opleiding van een jaar gaat dit najaar van start. Er worden thema's aangekaart als de manier waarop men zich moet voorbereiden op een investering in het buitenland, hoe belangrijk culturele verschillen zijn, welke factoren cruciaal zijn een specifieke regio voor de investering te kiezen. "De opleiding richt zich op verantwoordelijken in bedrijven die zeer exportgericht zijn", legt Thomaes uit. "We komen niet op het terrein van de opleidingen die internationale handelskamers organiseren. Die focussen vooral op het operationele en geven antwoorden op vragen als 'Wat is documentair krediet?'. De IBI-opleiding is eerder strategisch. Bepaalde problemen worden onderschat. Zo is de fiscale regeling in een groeiland als Brazilië enorm complex." De opleiding richt zich niet alleen tot exportmanagemers maar ook tot financieel directeurs, consultants en zelfs ambtenaren. (A.M.)