Rudi Thomaes, de voormalige topman van het Verbond van Belgische ondernemingen (VBO), vervangt binnenkort Karel Vinck als voorzitter van de Raad van Bestuur van de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM), bekend van het Oosterweeldossier. Dat meldt De Tijd donderdag.

De 60-jarige Thomaes nam vorige zomer afscheid van het VBO, waar hij sinds 2004 gedelegeerd bestuurder was. Daarvoor werkte hij 33 jaar bij Alcatel en diens voorloper Bell Telephone.

Thomaes' voorganger Karel Vinck was in 2008 aangetreden toen de BAM onder vuur kwam te liggen omwille van de besluitvorming rond de Antwerpse Oosterweelverbinding.

De bijna 75-jarige Vinck had eerder zijn strepen verdiend bij onder meer Bekaert, Union Minière, de NMBS en Umicore. Vinck was ook voorzitter van Vlaanderen In Actie. Bij de BAM probeerde Vinck vooral het maatschappelijk draagvlak voor de Oosterweelverbinding te versterken.

De wissel aan de top van de BAM gebeurt op het moment dat de organisatie de bevoegdheid over de Oosterweelverbinding uit handen heeft gegeven en enkel nog instaat voor algemene mobiliteitsprojecten die ze eerder heeft opgestart.

De concessie voor de realisatie van de Oosterweelverbinding maakt de BAM over aan de nv Liefkenshoektunnel, dat de gelijknamige Antwerpse tunnel beheert. In tegenstelling tot de BAM staat die namelijk buiten de Vlaamse begroting, waardoor ook de schulden die worden gemaakt voor de Oosterweelverbinding daarbuiten zouden vallen.

Bij de BAM kon donderdag niemand bereikt worden voor commentaar, en ook Thomaes zelf reageert voorlopig niet op het nieuws.

In een reactie meldt StRaten-generaal, de actiegroep die al jaren de plannen van de BAM met de Oosterweelverbinding bestrijdt, verbaasd te zijn dat Karel Vinck nog een opvolger krijgt. "Na de volksraadpleging van 18 oktober 2009 kondigde de Vlaamse regering aan dat de BAM zou worden ontmanteld", zegt Manu Claeys. "Het binnenhalen van een zwaargewicht als Rudi Thomaes wijst eerder op het tegendeel: de BAM zal blijkbaar nog enige tijd overleven. Want welke manager met enige reputatie wordt slechts voor enkele maanden nog voorzitter van een zogezegd uitdovende raad van bestuur?", aldus Claeys. (Belga/BO)

Rudi Thomaes, de voormalige topman van het Verbond van Belgische ondernemingen (VBO), vervangt binnenkort Karel Vinck als voorzitter van de Raad van Bestuur van de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM), bekend van het Oosterweeldossier. Dat meldt De Tijd donderdag.De 60-jarige Thomaes nam vorige zomer afscheid van het VBO, waar hij sinds 2004 gedelegeerd bestuurder was. Daarvoor werkte hij 33 jaar bij Alcatel en diens voorloper Bell Telephone. Thomaes' voorganger Karel Vinck was in 2008 aangetreden toen de BAM onder vuur kwam te liggen omwille van de besluitvorming rond de Antwerpse Oosterweelverbinding. De bijna 75-jarige Vinck had eerder zijn strepen verdiend bij onder meer Bekaert, Union Minière, de NMBS en Umicore. Vinck was ook voorzitter van Vlaanderen In Actie. Bij de BAM probeerde Vinck vooral het maatschappelijk draagvlak voor de Oosterweelverbinding te versterken. De wissel aan de top van de BAM gebeurt op het moment dat de organisatie de bevoegdheid over de Oosterweelverbinding uit handen heeft gegeven en enkel nog instaat voor algemene mobiliteitsprojecten die ze eerder heeft opgestart. De concessie voor de realisatie van de Oosterweelverbinding maakt de BAM over aan de nv Liefkenshoektunnel, dat de gelijknamige Antwerpse tunnel beheert. In tegenstelling tot de BAM staat die namelijk buiten de Vlaamse begroting, waardoor ook de schulden die worden gemaakt voor de Oosterweelverbinding daarbuiten zouden vallen. Bij de BAM kon donderdag niemand bereikt worden voor commentaar, en ook Thomaes zelf reageert voorlopig niet op het nieuws. In een reactie meldt StRaten-generaal, de actiegroep die al jaren de plannen van de BAM met de Oosterweelverbinding bestrijdt, verbaasd te zijn dat Karel Vinck nog een opvolger krijgt. "Na de volksraadpleging van 18 oktober 2009 kondigde de Vlaamse regering aan dat de BAM zou worden ontmanteld", zegt Manu Claeys. "Het binnenhalen van een zwaargewicht als Rudi Thomaes wijst eerder op het tegendeel: de BAM zal blijkbaar nog enige tijd overleven. Want welke manager met enige reputatie wordt slechts voor enkele maanden nog voorzitter van een zogezegd uitdovende raad van bestuur?", aldus Claeys. (Belga/BO)