Net wanneer Spanje 100 miljard euro steun krijgt van de Europese Unie en toch zijn rating verlaagd ziet, wordt Amancio Ortega (76), stichter van Inditex SA, de rijkste man van Spanje en Europa. Hij zag zijn fortuin toenemen met 3,8 miljard dollar tot bijna 40 miljard dollar, ofwel zo'n dertig miljard euro. Dat meldt Bloomberg, op basis van de Bloomberg Billionaires Index.

Geen crisis voor Ortega

Ondanks de financiële crisis in Spanje en de miljarden euro's staatssteun die het land nodig heeft om de banken recht te houden, kon Ortega met zijn bedrijf een flinke winst boeken. De eigenaar van onder andere de Zara-keten zag zijn bedrijf maar liefst 30% winst maken in het eerste kwartaal van dit jaar. De aandelen stegen ook in waarde met zo'n 12%.

Ortega zelf verdiende de laatste zes maanden ongeveer 4,6 miljard dollar. Zijn fortuin maakt van hem de vierde rijkste man in de wereld, na onder andere Bill Gates en Warren Buffett. Niet slecht voor een inwoner van een land op de rand van het deficit. "Dat hij Spanjaard is, maakt eigenlijk niets uit", zegt Christodoulous Chaviaras, analist bij Barclays in Londen. "Zijn bedrijf strekt zich uit over de Spaanse grenzen heen en haalt zijn voordeel uit de kracht van de Chinese markt." Volgens Chaviaras is Inditex SA immuun voor de crisis.

Bijna de helft van de inkomsten die het bedrijf binnenrijft, komt inderdaad uit opkomende markten zoals China. Slechts 22% van de inkomsten komt uit Spanje zelf. Inditex plant in september te starten met onlineverkoop in China, om zo zijn marktaandeel daar nog te vergroten.

20 procent werkloosheid Toch blijft het ironisch dat een Spanjaard de rijkste man van Europa is, terwijl in zijn land meer dan 20% van de bevolking werkloos is. Bovendien krijgt Spanje het steeds moeilijker om het hoofd boven water te houden. Kredietbeoordelaar Moody's verlaagde onlangs de rating van Spanje van A3 naar Baa3, een stapje verwijderd van de rommelstatus. Vorige week deed kredietbeoordelaar Fitch nog hetzelfde: van A naar BBB, twee treden boven het rommelniveau. (GM)

Net wanneer Spanje 100 miljard euro steun krijgt van de Europese Unie en toch zijn rating verlaagd ziet, wordt Amancio Ortega (76), stichter van Inditex SA, de rijkste man van Spanje en Europa. Hij zag zijn fortuin toenemen met 3,8 miljard dollar tot bijna 40 miljard dollar, ofwel zo'n dertig miljard euro. Dat meldt Bloomberg, op basis van de Bloomberg Billionaires Index. Geen crisis voor Ortega Ondanks de financiële crisis in Spanje en de miljarden euro's staatssteun die het land nodig heeft om de banken recht te houden, kon Ortega met zijn bedrijf een flinke winst boeken. De eigenaar van onder andere de Zara-keten zag zijn bedrijf maar liefst 30% winst maken in het eerste kwartaal van dit jaar. De aandelen stegen ook in waarde met zo'n 12%. Ortega zelf verdiende de laatste zes maanden ongeveer 4,6 miljard dollar. Zijn fortuin maakt van hem de vierde rijkste man in de wereld, na onder andere Bill Gates en Warren Buffett. Niet slecht voor een inwoner van een land op de rand van het deficit. "Dat hij Spanjaard is, maakt eigenlijk niets uit", zegt Christodoulous Chaviaras, analist bij Barclays in Londen. "Zijn bedrijf strekt zich uit over de Spaanse grenzen heen en haalt zijn voordeel uit de kracht van de Chinese markt." Volgens Chaviaras is Inditex SA immuun voor de crisis. Bijna de helft van de inkomsten die het bedrijf binnenrijft, komt inderdaad uit opkomende markten zoals China. Slechts 22% van de inkomsten komt uit Spanje zelf. Inditex plant in september te starten met onlineverkoop in China, om zo zijn marktaandeel daar nog te vergroten. 20 procent werkloosheid Toch blijft het ironisch dat een Spanjaard de rijkste man van Europa is, terwijl in zijn land meer dan 20% van de bevolking werkloos is. Bovendien krijgt Spanje het steeds moeilijker om het hoofd boven water te houden. Kredietbeoordelaar Moody's verlaagde onlangs de rating van Spanje van A3 naar Baa3, een stapje verwijderd van de rommelstatus. Vorige week deed kredietbeoordelaar Fitch nog hetzelfde: van A naar BBB, twee treden boven het rommelniveau. (GM)