De positie van de Spaanse premier Mariano Rajoy komt opnieuw onder druk te staan door een omkoopschandaal rond zijn partij Partido Popular (PP).

De Spaanse krant El Mundo bond het afgelopen weekend de kat de bel aan door berichten tussen Rajoy en de oud-penningmeester van de PP, Luis Bárcenas, bekend te maken. In die berichten lijkt de Spaanse premier Bárcenas te steunen. Bárcenas, die wordt beschouwd als de spilfiguur in een omkoopschandaal, wordt verdacht van fraude en corruptie.

Het omkoopschandaal heeft te maken met illegale betalingen aan politici, onder wie ook premier Rajoy. Partijgenoot Bárcenas zou een illegaal fonds hebben beheerd dat onder meer door bouwmagnaten werd gespekt. Partijleiders zouden daar contante betalingen uit hebben ontvangen. Volgens de openbare aanklagers zou Bárcenas daarbij 48 miljoen euro op geheime Zwitserse bankrekeningen hebben verstopt.

De regering - en met name premier Rajoy zelf - heeft de aantijgingen vanaf het begin ontkend. Het is namelijk niet de eerste keer dat de premier onder vuur komt te liggen door zijn connectie met penningmeester Bárcenas. Een andere Spaanse krant, El Pais, publiceerde eerder dit jaar al documenten over het berichtenverkeer tussen Rajoy en Bárcenas.

Bárcenas en zijn vrouw worden ook verdacht van gesjoemel met hun belastingaangifte tussen 2002 en 2006.

Alfredo Perez Rubalcaba, de leider van de Spaanse Socialistische Arbeiderspartij (PSOE), de belangrijkste oppositiepartij van het land, vraagt Rajoy onmiddellijk af te treden, 'gezien de onhoudbare politieke situatie in Spanje'.

In een reactie op de recente geruchten rond het omkoopschandaal heeft premier Rajoy al laten verstaan dat hij niet van plan is op te stappen. "Ik zal het mandaat voltooien dat de kiezers mij hebben toevertrouwd", zei Rajoy na een ontmoeting met zijn Poolse collega Donald Tusk. Volgens de Spaanse premier kun je van een regeringsleider niet verlangen dat hij dagelijks reageert op aanwijzingen, geruchten en tendentieuze berichten die in de media verschijnen. (BBC/Reuters/BO)

De positie van de Spaanse premier Mariano Rajoy komt opnieuw onder druk te staan door een omkoopschandaal rond zijn partij Partido Popular (PP).De Spaanse krant El Mundo bond het afgelopen weekend de kat de bel aan door berichten tussen Rajoy en de oud-penningmeester van de PP, Luis Bárcenas, bekend te maken. In die berichten lijkt de Spaanse premier Bárcenas te steunen. Bárcenas, die wordt beschouwd als de spilfiguur in een omkoopschandaal, wordt verdacht van fraude en corruptie. Het omkoopschandaal heeft te maken met illegale betalingen aan politici, onder wie ook premier Rajoy. Partijgenoot Bárcenas zou een illegaal fonds hebben beheerd dat onder meer door bouwmagnaten werd gespekt. Partijleiders zouden daar contante betalingen uit hebben ontvangen. Volgens de openbare aanklagers zou Bárcenas daarbij 48 miljoen euro op geheime Zwitserse bankrekeningen hebben verstopt. De regering - en met name premier Rajoy zelf - heeft de aantijgingen vanaf het begin ontkend. Het is namelijk niet de eerste keer dat de premier onder vuur komt te liggen door zijn connectie met penningmeester Bárcenas. Een andere Spaanse krant, El Pais, publiceerde eerder dit jaar al documenten over het berichtenverkeer tussen Rajoy en Bárcenas.Bárcenas en zijn vrouw worden ook verdacht van gesjoemel met hun belastingaangifte tussen 2002 en 2006. Alfredo Perez Rubalcaba, de leider van de Spaanse Socialistische Arbeiderspartij (PSOE), de belangrijkste oppositiepartij van het land, vraagt Rajoy onmiddellijk af te treden, 'gezien de onhoudbare politieke situatie in Spanje'. In een reactie op de recente geruchten rond het omkoopschandaal heeft premier Rajoy al laten verstaan dat hij niet van plan is op te stappen. "Ik zal het mandaat voltooien dat de kiezers mij hebben toevertrouwd", zei Rajoy na een ontmoeting met zijn Poolse collega Donald Tusk. Volgens de Spaanse premier kun je van een regeringsleider niet verlangen dat hij dagelijks reageert op aanwijzingen, geruchten en tendentieuze berichten die in de media verschijnen. (BBC/Reuters/BO)